'32. Uluslararası Şile Bezi Kültür Ve Sanat Festivali'

Şile bezinin yaşatılması amacıyla düzenlenen festival kapsamında Kumbaba Plajı önünde bir araya gelen kadınlar, geleneksel Şile bezi yıkama ritüellerini sürdürerek 'Şile bezine sahip çıkalım' çağrısında bulundu.

Tarihi yüzlerce yıl öncesine uzanan Şile bezinin yaşatılması amacıyla "32. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali" düzenlendi.

Şile Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ilçenin Kumbaba Plajı önünde festival kapsamında bir araya gelen kadınlar, geleneksel Şile bezi yıkama ritüellerini sürdürerek "Şile bezine sahip çıkalım" çağrısında bulundu.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı da festivale katılarak şile bezi yıkama ritüeline eşlik etti.

Festivale Şile Bezi El Sanatları Merkezindeki kadın kursiyerler, ilçe halkı ve çok sayıda turist katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ocaklı, Şile bezinin İstanbul'un ilk ve tek coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirtti.

Şile bezinin ilçenin en önemli simgesi ve dünyaya açılan kültür kapısı olduğunu aktaran Ocaklı, "1970-1980'lerde en büyük ihracat kalemi olan Şile bezini yeniden hak ettiği seviyede temsil etmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla Şile Bezi El Sanatları Merkezini kurduk. Merkezimizde 100 yöre insanımız hem dokuma hem de nakış faaliyetlerinde çalışıyor. Ev ekonomisine kazandırdıkları değer haricinde bu kadim kültürün de bizden sonraki nesillere miras olarak bırakılmasında emek harcıyorlar. Yeni geliştireceğimiz üretim odaklı projelerle yöre insanımıza daha yoğun bir şekilde istihdam sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Şile Bezi El Sanatları Merkezinde dokuma ustası olarak görev yapan Berna Melek ise "Hem kendim para kazanıyorum hem başka kadınların para kazanmasına yardımcı oluyorum. Kimi çocuğunu okutuyor kimi evinin mutfak masrafını karşılıyor. Herkes şu anda Şile bezinden gelir sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA