Ortahisar İlçesi 'İmar Çalıştayı'nda Ele Alındı

Ortahisar Belediyesi tarafından "İmar Çalıştayı" düzenlendi.

Kentte bir otelde düzenlenen çalıştaya Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı çok sayıda odanın başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve meclis üyeleri katıldı. Çalıştayın moderatörlüğünü de Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Sancar yaptı.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, çarpık yapılaşmanın ortaya çıkardığı kötü siluete engel olabilmek ve yeni yapılaşma alanlarında estetik bir siluetin ortaya çıkarılması için bu tür çalıştaylara çok önem verdiğini söyledi.

Bu toplantıları formel olarak bir araya gelinen toplantılar olarak değil, istişareden istifade edilen toplantılar olarak gördüğünü ifade eden Genç, "Beş yıllık geçen zaman zarfından ben yaptım oldu anlayışı ile değil, bu şehir 'gerçekten ne istiyor?', bunu tespit etmeye çalıştık. İstişareden istifa eden bir anlayışı ön plana çıkardık. Çünkü, hepimizin tespiti olarak kötü bir yapılaşma olmuş, kötü bir imar olmuş." dedi.

Genç, çarpık yapılaşmaya dikkat çekerek, "Bu çarpık yapılaşmanın ortaya çıkardığı kötü siluete engel olabilmek ve yeni yapılaşma alanlarında gerek silueti, gerek estetiği bütün planlama aşamalarında, gerek revizyon aşamalarında enine boyuna ele alabilecek bir anlayışı ortaya koymak istiyoruz. Ortahisar Belediyesi'nin ilk imar çalıştayını, göreve gelir gelmez, 2014 yılında gerçekleştirmiştik." diye konuştu.

Yeni dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda şehrin imarla ilgili çok daha güzel bir konuma geleceğini dile getirdi.

Genç, Ortahisar'daki plansız alanlarla ilgili dile getirilen görüş ve önerilerin değerlendirileceğini belirterek, "Yine plansız alanlarda Ortahisar ölçeğinde baktığımızda daha önce köy olup belediyemiz dahilinde mahalle olan plansız alanlarımıza ilişkin önerileri de bu toplantıda ortaya çıkacağına inanıyorum." dedi.

Belediyelerin yıkım kararlarını uygulamakta zorlandığını kaydeden Genç, "Geldiğimiz zaman bir tarama ekibi kurmuştuk. Çok da başarılı çalışmalar yaptılar ama bunu yüzde yüz uygulamak takdir edersiniz ki, mümkün değil. Çok zorlanıyoruz belediyeler olarak. Yıkım kararları alınıyor ama bunların uygulanabilmesi için ayrı bir icra ve kabiliyet gerekiyor. İşte bunu ihale ediyorsunuz. Ama yine de olmuyor. Kötü yapılaşmayı engellemek adına hukuksal prosedürleri biran önce ortaya koyalım. Bu konuda da Büyükşehir Belediyemiz ile tam bir anlayış içerisindeyiz.Şehrimizle ilgili bütün diğer önerilere de açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu şehrin bir evladı olarak bu kent istişare kurulundan ortaya güzel fikirler çıkmasını bekliyor ve arzuluyorum." diye konuştu.

Genç, şehirde çok eleştiri konusu olan yoğun yapılaşmanın oluşmaması için gayret gösterdiklerini ve bir disiplin içerisinde hareket ettiklerini dile getiren Başkan Genç, şöyle devam etti:

"Kentimiz biraz estetikten yoksun kaldı, silueti halel getirecek imar uygulamaları yapıldı. Bunları önleyecek tedbirler neler, şehrimizde gözümüzü yoran unsurlar var. Bunların bertaraf edilmesi lazım. Ortahisar Belediyemize eklenen 36 plansız bölgemiz var. Bunların bu dönem içerisinde entegrasyon işiyle epeyce uğraştık. Mümkün olduğunca şehrimizde eleştiri konusu olan yoğun yapılaşmanın olduğu bölgelerin, görüntüyü bozan yoğun yapılaşmanın olduğu bölgelerin oluşmaması için çok gayret gösterdik."

Çalıştayın içeriğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Şehir Plancısı Nadir Doğan da çalıştayda Trabzon'un yaşadığı imar sorunlarına ışık tutacak sorunların masaya yatırılacağını belirterek, "Özellikle konuşmalara esas teşkil edecek konuları ifade edeceğim. Bölgemizin coğrafyası dolasıyla kod farkları konuları var." dedi.

Kaynak: AA