Trakya'da Ayçiçeği Üretimi

TARDER Başkan Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar: 'Ayçiçeği ekim sezonunda hava koşulları müsait geçti. Son günlerde düşen yağışlar ayçiçeği üretimi için olumlu olmuştur. Bundan sonraki süreçte üreticinin iyi bir verim beklentisi vardır'

Tarım Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği (TAR-DER) Başkan Yardımcısı ziraat yüksek mühendisi Lütfü Açar, "Ayçiçeği ekim sezonunda hava koşulları müsait geçti. Son günlerde düşen yağışlar ayçiçeği üretimi için olumlu olmuştur. Bundan sonraki süreçte üreticinin iyi bir verim beklentisi vardır." dedi.

Açar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'da hububattan sonra en çok ayçiçeği ekildiğini hatırlattı.

Ayçiçeği üretiminin bölgedeki en önemli tarımsal faaliyetlerden olduğunu belirten Açar, "Yağlık ayçiçeği üretimden hasada kadar, hasadından pazarlanmasına kadar geçen sürede iyi bir şekilde takip edilmesi gereklidir. Üretim öncesinde doğru uygulamalar yapılırsa, üretimden sonraki faaliyetler de doğru bir şekilde izlenirse iklimsel şartlarla üretim artışı yaşanacaktır." dedi.

- Üreticiye hastalık uyarısı

Ayçiçeğinin yetişme sürecinde çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kaldığını aktaran Açar, şunları kaydetti:

"Üretici ayçiçeği hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle mantar hastalıkları konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Mantar hastalıklarında ciddi bir verim kaybı söz konusu oluyor. Doğru tohum tercih edilmelidir. Üretim alanlarına göre tohum tercihi yapmamız yerinde olur. Üreticimiz özellikle kullanacağı tohumun etiket bilgilerini çok iyi şekilde incelemeli ve etiket bilgileri doğrultusunda tohum tercihlerini yapmalıdır.

Ayçiçeği ekim sezonunda hava koşulları müsait geçti. Son günlerde düşen yağışlar ayçiçeği üretimi için olumlu olmuştur. Bundan sonraki süreçte üreticinin iyi bir verim beklentisi vardır."

Kaynak: AA