Suluova 13. Akdağ Yayla Şenliği

Suluova ilçesinde, 13. Akdağ Yayla Şenliği düzenlendi.

Akdağlılar Derneğince düzenlenen şenlik Kapaklı Mesire Alanı'nda gerçekleştirildi.

Şenliğe katılan Samsun Valisi Osman Kaymak, daha önce Suluova ilçesinde kaymakam olarak görev yaptığını hatırlattı.

Yayla turizminin çok önemli olduğunu söyleyen Kaymak, Karadeniz Bölgesi'ndeki çoğu yaylanın turistler tarafından dolduğunu, Amasya ve Suluova bölgesindeki yaylaların da doğaya zarar vermeden turizme kazandırılması gerektiğini belirtti.

Kaymak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'ne de vurgu yaparak, "Güçlü Türkiye için el ele vermek, birlik ve beraberlik çok önemlidir. Atatürk ve silah arkadaşlarının 100 yıl önce Samsun'dan başlattığı Kurtuluş Savaşı'nın 100. yılını idrak ettik. Kurtuluş Mücadelesi henüz bitmedi devam ediyor. Onun için Türkiye'yi FETÖ ve PKK ile yıkmaya çalıştılar, ekonomik olarak düşürmeye çalışıyorlar. Bunlara karşı vereceğimiz en büyük cevap birlik ve beraberliğimizdir." dedi.

Bin yılı aşkın Anadolu toprağı ile Türk halkının çok güzel hikayeler yaşadığını, bin yıldır Türk halkının bu toprakların yaylasında ve ovasında adım adım gezerek buraları kendine yurt yaptığını, çoluk çocuğu ile yaylakları ve kışlakları ile bu yurtta adım atmadık yer bırakmadığını aktaran Amasya Valisi Osman Varol ise şunları dile getirdi:

"Zaman zaman çok zor günler yaşadı. Bu zor günlerde birlik ve beraberlik içinde bu zorlukları aşmasını bildi. Zaman zaman açlık, sıkıntı, ekonomik problem, savaşlar gördü ama bu bin yılı aşkın süre içinde hiçbir zorluktan geri adım atmayıp mutlu şekilde bu güzel coğrafyada yaşamını sürdürdü. Ama bu coğrafyada yaşamanın zorlukları ve bedelleri var. Tüm dünyanın gözü üzerinde olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Burada yaşayabilmemiz için ihtiyacımız olan en temel şey birlik ve beraberliktir. Bunu sağlamak için de bizim kim olduğumuzu, ecdadımızın kim olduğunu, inancımızın ne olduğunu, töremizin ne olduğunu mutlaka gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Ben bu tip yayla şenliklerini, bütün geleneklerimizi gelecek kuşaklara taşıma açısından çok önemli faaliyetler olarak görüyorum."

Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok da 13 yıldır geleneksel hale gelen bu şenliğinin yapılması için belediye olarak maddi ve manevi destek verdiklerini, bu yayla şenliği ile sevgi ve muhabbetin çoğaldığını, birlik ve beraberliğin sağlandığını, gelenek ve göreneklerin yeni nesillere aktarıldığını ifade ederek dernek başkanı Yılmaz keten ve üyelerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından 2 boyda 80 güreşçinin katıldığı Akdağ Yayla Şenliği Başpehlivanlığını Hasan Taha Küçük kazandı.

Ardından, 15 Temmuz kortej yürüyüşü yapıldı. Yöresel oyunlardan çuval, yoğurt ve elma yeme yarışı ve Paintball gösterileri düzenlendi. Şiir sunumlarının da yapıldığı şenlik, konser programıyla sona erdi.

Belediye tarafından katılanlara keşkek ikram edilen 13. Akdağ Yayla Şenliği ağalığını ise Ümit Koca kazandı.

Şenliğe, AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Akymakam Erdoğan Kanyılmaz, Jandarma Komutanı Üsteğmen Halit Haşimioğlu, Emniyet Müdürü Oğuzhan Öncül, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir, Akdağlılar Dernek Başkanı Yılmaz Keten, AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Ünek, İlçe Başkanı Muhammed Biçer, çeşitli kurum, kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA