'15 Temmuz Ruhunun Sosyolojisi' Konferansı

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş: 'O gece millet, oluşturduğu ruhla, iradesi, azmi ve cesareti ile nasıl özgür kalabileceğini ve kendi kaderini nasıl tayin edebileceğini tüm dünyaya gösterdi'

Afyon Kocatepe Ünivertsitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, tarafından, "15 Temmuz Ruhunun Sosyolojisi" konulu konferans verildi.

ANS Kampüsü İbrahim Küçükkurt Konferans Salonundaki programın öncesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz temalı belgesel filmlerin gösterimi yapıldı.

Belgeselin ardından Karakaş, konferansta, Türk siyasi geleneğinde yer alan darbe ve darbe girişimlerine ilişkin bilgiler verdikten sonra 15 Temmuz’a giden sürece ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Karakaş, 27 Mayıs 2013 tarihinde yaşanan Gezi Parkı olayları ve 17-25 Aralık süreci hakkında bilgiler verdi.

15 Temmuz ruhunun sosyolojisinde ihanet, direniş, diriliş ve devrim kavramlarının önemli yer tuttuğunu ifade eden Karakaş, şöyle konuştu:

"Darbe girişimine karşı oluşan ruh, devrimci bir ruh taşıyordu. Direniş kitlesinin ana gövdesini muhafazakarlar oluşturuyordu. Direniş ve devrim dendiğinde ise akla gelen siyasi kesimler farklı kesimlerdi. Bu yüzden bu direniş farklı kesimler tarafından aşağılandı, tiyatro denildi. Ama bu direnişin içerisinde gerçekten de bir devrim ruhu vardı. Bu darbeye karşı direnişin oluşturduğu heyecan ve ruh şanlı bir halk devrimini getirdi. Çünkü direniş galibiyetle sonuçlandıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı ve sonrasındaki gelişmeler de bize bunu gösterdi. O gece millet oluşturduğu ruhla, iradesi, azmi ve cesareti ile nasıl özgür kalabileceğini ve kendi kaderini nasıl tayin edebileceğini tüm dünyaya gösterdi. Yine direnişi ve devrimi örgütleyen bu ruh tankların önüne yatan, kurşunlara karşı yürüyen, uçaklara karşı kafa atmaya çalışanların oluşturduğu bir sosyolojiyi ifade ediyordu."

Konferansa, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Baro Başkanı Turgay Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İl Müdürü Şerife Münire Burcu, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenrler ve üniversite personeli katıldı.

Konferans sonunda Rektör Karakaş, katılımcıların 15 Temmuz ve sonrasındaki yansımaları ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Kaynak: AA