'Arefe Çorbası' Geleneği Asırlardır Sürdürülüyor

Kastamonu'daki bulunan Şeyh Ahmet Türbesi'nde 800 yıldır arefe günü ziyaretçilere çorba dağıtılıyor.

Kastamonu'da bulunan Şeyh Ahmet Türbesi'nde 800 yıldır arefe günlerinde ziyaretçilere çorba ikram ediliyor.

Merkeze bağlı Gölköy'deki Tekkeşin sülalesine mensup 15 aile, Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde arefe günleri sırayla çevre köylerden ve illerden gelenlere Şeyh Ahmet Türbesi'nin yanındaki misafirhanede çorba dağıtıyor. Yıllardır ellerinde tencere ve kaplarla gelen binlerce kişi, bu çorbadan alıp evlerine götürüyor.

Çorbanın bu yıl yapımını üstlenen aile üyelerinden Uğur Tekkeşin, AA muhabirine, Şeyh Ahmet Türbesi Vakfının 1207 yılında kurulduğunu aktararak, "Bizde bir gelenek bu. Eskiden çok daha farklıymış. Araç olmadığı yıllarda buradan geçenler Tekkeşin aileleri tarafından doyurulurmuş. Geçen zaman ve gelişen teknolojiyle bu gelenek değişmiş. Artık bu şekilde bir uygulamaya dönüşmüş." dedi.

Çorbanın sadece arefe günleri dağıtıldığını anlatan Tekkeşin, şunları belirtti:

"Bizde bu gelenek babadan oğula geçiyor. Her arefe bir aile o günün çorbasını hazırlıyor. Gün ağarmadan çorba yapımına başlanıyor. Hem Kastamonu'dan hem de il dışından ellerinde kaplarla gelenlere çorbayı ikram ediyoruz. Onlar da alıp evlerine götürüyor. Her sene değişiyor ama bu sene 30 kazan çorba pişireceğiz diye düşünüyorum. Sabah başlayan çorba ikramı akşam ezanına kadar devam ediyor. Akşam gelenlerle birlikte iftar yapıyoruz."

Kastamonu genelinde bu çorbanın bilindiğini dile getiren Tekkeşin, "Herkes bildiği için zaman zaman da destek veriyorlar. Çorbamızda öncelikle hayır için bırakılan malzemeleri kullanıyoruz. Eksik malzemeleri ise o yıl çorba yapma sırası olan aile tamamlıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA