Gürcistan Ve Özbekistan'da '9 Mayıs Zafer Günü' Kutlamaları

Gürcistan ve Özbekistan'da, '9 Mayıs Zafer Günü' dolayısıyla çeşitli kutlamalar düzenlendi.

Gürcistan ve Özbekistan'da, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratması vesilesiyle kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü'nde çeşitli etkinlikler yapıldı.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen etkinliklere, Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişli, Başbakan Mamuka Bakhatdze ile Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze, İkinci Dünya Savaşı gazileri, gazi yakınları, turistler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Zurabişvli, Başbakan Bakhtadze ve Parlamento Başkanı Kobakhidze, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı.

Zurabişvili, burada yapığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı'nda Gürcülerin kendi geleceği ve özgürlüğü için savaştığını belirterek "Bugün onları anmamız ve onlara saygı göstermemiz gereken bir gün." dedi.

Bakhtadze ise 9 Mayıs'ın dünya tarihi için çok özel bir gün olduğunu vurgulayarak "Gürcistan bu savaşta büyük fedakarlıklarda bulundu. 100 binlerce Gürcü savaş alanında kahraman olarak düştü ve ben onların hatıraların önünde saygıyla eğiliyorum." dedi.

Kobakhidze de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Faşizm, dünya tarihindeki en büyük kötülüklerden biriydi. Bugün faşizme karşı zafer günüdür ve elbette her şeyden önce kahramanlarımızı, savaş gazilerimizi tebrik etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Törenden sonra gaziler ve etkinliğe katılanlar için konser verildi.

- Rus ve Batı yanlıları arasında protesto

Tiflis'teki Pake Parkı'nda düzenlenen etkinlikte Rus ve Batı yanlısı gruplar, birbirlerini protesto etti.

Rusya'nın Gürcistan'ın Abhazya ile Güney Osetya bölgelerini işgal ettiğini savunan yüzlerce kişi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhinde slogan attı.

Batı yanlısı gençler, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakmaya gelen ve ellerinde SSCB lideri Jozef Stalin'in resimleri ile Sovyetler Birliği bayraklarını taşıyan Komünist Partinin üyelerine de tepki gösterdi.

Rus yansılı bir grup ise sabah saatlerinde burada yaptığı protestoda, Rusya'nın aslında Gürcistan'ın düşmanı olmadığını, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yenilenmesi gerektiğini savundu.

Yoğun güvenlik önemleri altında yapılan törende, her iki taraftan gözaltına alınanlar oldu.

- Özbekistan

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'teki Hatıra Meydanı'nda İkinci Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısına tören düzenlendi. Törene hükümet üyeleri, milletvekilleri, senatörler, büyükelçiler, savaş gazileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve hükümet üyeleri, İkinci Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısına Hatıra Meydanı'nda dikilen Yaslı Anne Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra İkinci Dünya Savaşı gazilerinin davet edildiği etkinliğe katılan Mirziyoyev, savaş gazileriyle bir araya gelerek sohbet etti. Etkinlik kapsamında savaş yıllarını andıran gösteriler sahnelendi.

Etkinlikte konuşan Mirziyoyev, Özbek halkının da diğer halklar gibi bu savaşta gerçek kahramanlık gösterdiğini kaydederek bu cesaretin 74 yıldan bu yana kendileri için mertlik, cesaret ve gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Mirziyoyev, "Bizler, bugünkü özgürlüğümüzü, evlatlarımızın mutluluğunu ve geleceğini onlara borçluyuz." dedi.

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin kutlandığı gün olan 9 Mayıs, birçok eski Sovyet ülkesinde Zafer Günü olarak kutlanırken, Özbekistan'da ise 20 yıldan bu yana bu savaşta ölenlerin anıldığı "Anma ve Saygı Günü" olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA