Kars'ta Trafik Haftası Etkinlikleri

Kars’ta, “Karayolları Trafik Güvenliği Günü ve Trafik Haftassı” dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Kars'ta Trafik Haftası Etkinlikleri
Kars Halk Eğitim Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, yaptı. Bitirik’in ardından söz alan Vali Türker Öksüz, sosyal yaşantıda ve ülke ekonomisi üzerinde derin etkileri bulunan trafik sorunu ve güvenliğinin, bütün toplumu ilgilendiren en önemli konulardan birisi olduğunu söyledi.



Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çağımızın en önemli sorunlarından birisi olan trafik kazaları, maalesef binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, yaralanmasına yol açmakta ve önemli ekonomik kayıpları da beraberinde getirmektedir diyen Vali Öksüz, “Trafik kazalarının önlenmesi için yapılan çeşitli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra trafik birimlerimizce, gece-gündüz demeden kazaları önleyici kontrol ve denetim hizmetleri yapılmaktadır. Denetimin yanı sıra, alt yapının trafik güvenliğini arttırıcı yönde iyileştirilmesi, trafik eğitiminde kalitenin artırılması, kazalardaki acil müdahale hizmetlerinin iyileştirilmesi, toplu ulaşımının özendirilmesi, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşımının daha cazip hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ülkemiz uygar dünyadaki hakkı olan onurlu yerini alırken, yollarının ve trafiğinin de güvenli hale getirilmesi bu nedenle ertelenemez ve kaçınılmaz bir sorumluluktur. Trafik güvenliğinin sağlanarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza güvenli bir trafik ortamı bırakabilmemizin yolu da, birey olarak hepimizin trafik kurallarına uymasından geçmektedir” dedi.

Vali Öksüz, “Günlük yaşantımızın her safhasında trafik ile iç içe olmamız, hızla artan taşıt sayısı ve trafik kuralları ihlalleriyle gerçekleşen trafik kazaları, statistikleri değerlendirildiğinde; ülkemizde her yıl ne yazık ki yaklaşık bin 700 yayanın hayatını kaybettiğini görmekteyiz. Bu kazalarda yine çok sayıda vatandaşımız yaralanmakta ve engelli hale gelmektedir. Trafik kazaları konusu tüm insanlar için çok büyük bir sorundur. Öyle ki; dünya sağlık örgütü raporuna göre 2020 yılında karayolu trafik kazalarının dünyada ölümlere yol açan nedenler arasında 3’üncü sıraya yükseleceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde; 2018 yılında meydana gelen 186 bin 422 ölümlü ve yaralamalı, 241 bin 652 maddi hasarlı kazada 3 bin 373 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 310 bin 109 vatandaşımız da yaralanmıştır. 2018 yılında ilimizde meydana gelen 467 ölümlü ve yaralamalı, 614 maddi hasarlı kazada, 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 966 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bunlardan 86’sının yaya yaralı, 8 ölüden 1’inin yaya olduğunu görüyoruz. Ülkemizin hemen her bölgesinde trafik kazaları yürekleri yakmakta, gözleri her an yaşaran acılı aileler, öksüz ve yetim kalmış binlerce vatandaşımız bulunmaktadır. Yaşanan bu tür üzücü durumların bir gün bizlerin de başına gelebileceğini unutmamamız gerekiyor. Trafik kazalarının asgari düzeye indirilmesinde yaya olsun sürücü olsun tüm vatandaşlarımıza elbette önemli sorumluluklar düşmektedir. Trafik kurallarına uymayı alışkanlık haline getirmemiz ve toplumun tüm kesimlerinde trafik kurallarına uyma yönünde farkındalık oluşturmamız bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu farkındalık ve sorumluluk anlayışıyla, içişleri bakanlığımız çağın gereklerine uygun birçok tedbirler almakta, kampanyalar düzenlemektedir. Özellikle trafiğin yoğun olduğu tatil dönemlerinde ve yoğunluk yaşanan bölgelerde; helikopter ve drone gibi araçlarla sürekli kontroller yapılmakta, çeşitli iletişim araçlarıyla sürücüler ve vatandaşlar bilinçlendirilmektedir. 2019 yılı, İçişleri Bakanlığımız tarafından “Öncelik hayatın, öncelik yayanın” sloganıyla “Yaya öncelikli trafik” yılı olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda; etkin bir farkındalık sağlanabilmesi için kampayayı başlattığımız şubat ayından başlayarak ilimizde de çeşitli etkinlikler ve uygulamalar yapılmaktadır. Okul ve yaya geçitlerinde yatay ve dikey işaretleme eksiklikleri tespit edilerek, belediyelerimiz tarafından en kısa sürede yatay ve dikey işaretlemelerin tamamlanması, yaya ve okul geçitlerinde araçların hızlarını azaltmaya yönelik fiziki tedbirler alınması büyük önem taşımaktadır. Kampanyanın başlamasından bu yana tüm okullarımızda “yaya geçidi kullanımı ve yaya öncelikli trafik” konulu programlar yapılmış, bununla birlikte uzmanlar tarafından trafik eğitimi verilen okul geçit görevlilerince okul giriş-çıkışlarında, okul önlerinde ve çevresinde yaya geçitlerinde farkındalığı artırmaya yönelik uygulamalı etkinlikler düzenlenmektedir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalarının ardından Mihralibey Ortaokulu öğrencileri hazırladığı skeç gösterisini yaptı. Trafik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Ortaokul ve Liseler arasında yaplan ‘Trafik ve Trafikte yaya” konulu sempozyum ile Resim karikatür dallarında düzenlenen yarışmalarda derece giren öğrencilere birer bisiklet hediyeleri Vali Türker Öksüz, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu tarafından verildi.

Programda; yılın trafik görevlileri, yılın sürücüsü ile skeç gösterisinde sahne alan öğretmen ve öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle program sona erdi.
Kaynak: İHA