'Vakıf Medeniyetinde Ramazan Ayı'

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren: 'Yüzyıllarca önceden günümüze ulaşan birçok vakfiyede ramazan ayına atıf yapılmaktadır. Mesela ramazan ayında iftar ve sahurda yemek, tatlı, ekmek ikramı yapılmasını veya şerbet dağıtılmasını, ya da ayni ve nakdi yardımlar yapılmasını, mevlit okunmasını, öğrencilerin baştan aşağı giydirilmesini, mahya asılmasını vakfeden çok sayıda vakıf bulunmaktadır'

Edirne'de, Vakıflar Haftası kutlamaları düzenlenen törenle başladı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren'in Atatürk Anıta çelenk sunmasının ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in Vakıflar Haftası mesajı okundu.

Güneren, törende yaptığı konuşmada, Vakıf Haftası'nın bu yılki temasının "Vakıf medeniyetinde ramazan ayı" olduğunu söyledi.

Ramazan ayının vakıf medeniyetinin her dönem ön planda olduğunu belirten Güneren, "Yüzyıllarca önceden günümüze ulaşan birçok vakfiyede ramazan ayına atıf yapılmaktadır. Mesela ramazan ayında iftar ve sahurda yemek, tatlı, ekmek ikramı yapılmasını veya şerbet dağıtılmasını, ya da ayni ve nakdi yardımlar yapılmasını, mevlit okunmasını, öğrencilerin baştan aşağı giydirilmesini, mahya asılmasını vakfeden çok sayıda vakıf bulunmaktadır.​" dedi.

Edirne'de 1697'de kurulan Abdullah Bin Mehmed Vakfiyesi'nde, Ramazan ayında halka soğuk su ikram edilmesinin vakfedildiğini aktaran Güneren, şunları kaydetti:

"Hatice Turhan Valide Sultan Vakfiyesi'nde de teravih namazından sonra şerbet ikramı şartı bulunmaktadır. Yavuz Selim Vakfiyesi'nde ise özellikle gariplere iftar verilmesi istenerek 'Ramazanda aş pişirilip, bunları aşçı gayet nefis yapmaya çalışa.' denilmektedir. Bu vakfiyeler gereği, özellikle bu Vakıf Haftası süresince de az önce saydığım hayır işlerini mümkün mertebe gerçekleştirip, vakfiyelerin hayır şartlarını yerine getireceğiz."

- "El atmadığımız hiç bir vakıf eserimiz kalmamıştır"

Güneren, ecdadın mirasına sahip çıkma gayretinde olduklarını belirterek, bu doğrultuda ecdadın vakfettiği akarların gelirlerini hayır işleri ile vakıf eserlerinin onarımı ve korunmasında harcadıklarını vurguladı.

Edirne'nin tarihi eser yoğunluğu bakımından ender şehirlerden olduğunu aktaran Güneren, şöyle devam etti:

"Edirne'miz Selimiyesi, Üç Şerefelisi, Bedesteni, Arastası, Alipaşasıyla tarihi yapıları bakımından imrenilen bir şehir durumunda. Bizler Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları olarak bunun bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.​Örneğin Saatli Medrese Fatih Sultan Mehmet'in öğretim gördüğü yer olarak biliniyor. Restorasyonunda sona gelmek üzereyiz. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı önem verdiğimiz bir onarım. Burada da önemli bir yol kat ettik. Bu yıl inşallah bitirmiş olacağız. Birde Enez Ayasofyası yani Fatih Camisi var. Çok uluslu, çok önemli bir proje yürütüyoruz. Tamamlandığında Enez'in çehresinin tamamen değişeceğine inanıyoruz.

​İrili ufaklı, şu anda mahalle aralarında kalmış diyebileceğimiz çok sayıda vakıf eserimiz bulunmakta. Bunların tamamında ihtiyaçlar nispetinde çalışmalar yapıyoruz. Bugün itibariyle bölge müdürlüğü olarak 12 ayrı şantiyemizde esaslı onarımlar gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca 20 ayrı eserimizle ilgili olarak da proje temin çalışmalarımız sözleşmeye bağlı bir şekilde devam etmekte. Şunu gururla ifade edebilirim ki proje veya onarım anlamında el atmadığımız hiç bir vakıf eserimiz kalmamıştır. Tamamıyla ilgili çalışmalarımız mevcuttur."

- "Hayırda yarışınız"

Güneren, ramazanların vazgeçilmezi Karagöz ve Hacivat karakterlerinin Vakıf Haftası ve ramazan ayı dolayısıyla hem Edirne hem de Kırlareli'nde öğrencilerle bir araya geleceğini belirtti.

​Vakfiyelerde geçen Ramazan'a ilişkin birçok hayır şartını hafta boyunca çok sayıda etkinlikle yerine getireceklerini vurgulayan Güneren, "İftar sofraları kurulması, hatim ve mevlit okunması, öğrencilerin giydirilmesi, şerbet, su gibi ikramlar bunlardan sadece bir kaçı. Büyük camilerde mahya hizmeti de vakfiyelerde bulunmaktadır. Dünden itibaren Selimiye’deki mahyamızın da ışıldamaya başladığı malumunuzdur. Bu yılki Vakıf Haftasının sloganı 'Hayırda yarışınız' olarak belirlenmiştir. Ramazan ayında artan iyilik duygusunun ve karşılık beklemeden vermeyi öğütleyen vakıf kavramının tüm dünyaya egemen olmasını diliyorum. ​Ramazanınız mübarek, Vakıf Haftanız kutlu olsun." şeklinde konuştu.

Törenin ardından vatandaşlar ve törene katılanlar Karagöz ve Hacivat'la fotoğraf çektirdi.

Hacivat'ı canlandıran Bülent Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf haftası boyunca okullarda öğrencilerle bir araya geleceklerini belirterek, "Çocuklarımıza vakıfla alakalı bilgiler vereceğiz. Bunun yanında çok güzel oyunlarla da onları neşelendireceğiz. Bizler aşağı yukarı 15 yıldır Bursa Valiliği adına yurt dışı ve yurt içinde etkinliklere katılıyoruz." dedi

Karagözü canlandıran canlandıran Hüseyin Bağlar da ecdadın mirasını yaşatmak için çocukların küçük yaşlardan itibaren vakıfların ve vakfetmenin ne demek olduğunu bilmesi gerektiğini kaydetti.

Törene, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Yusuf Şamiloğlu, Edirne Orman İşletme Müdürü İhsan Ceylan, Kırklareli Orman İşletme Müdürü Önder Terzi, Edirne Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kemal Soytürk, Kültür Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürü Fadıl Atik ve vakıflar bölge müdürlüğü çalışanları katıldı.
Kaynak: AA