Bartın'da Ramazan Topu Yerine Ses Bombası

Belediye Başkanı Akın: 'Bir asrı aşan bu geleneğimizi ses bombasıyla da olsa yaşatmaya çalışıyoruz'.

Bartın'da Ramazan Topu Yerine Ses Bombası
Bartın'da 1900’lü yıllardan beri geleneksel olarak kullanılan ramazan topunun yerine ses bombaları kullanılıyor.

Belediye Başkanı Cemal Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 1900'lü yıllardan bu yana iftar vaktinin gerçek savaş topuna yerleştirilen barutla yapıldığını, insanların bu top sesiyle iftarlarını yaptıklarını söyledi.

Kentteki önemli Ramazan geleneklerinden birinin iftar vaktinin top sesiyle duyurulması olduğunu ve son 15 yıldır top yerine ses bombası kullandıklarını aktaran Akın, şöyle konuştu:

"Daha önceki yıllarda kullandığımız bu topu, Orduyeri Mahallesi’ne yaptığımız Fatih Sultan Mehmet’in heykelinin yanına yerleştirdik. Ramazan ayı boyunca her akşam iftar vaktinde zabıta memurlarımız tarafından ses bombası atılır, ardından belediye hoparlöründen tasavvuf müziği eşliğinde 'Bartın için iftar vaktidir' anonsu yapılır ve hemen arkasından ezan okunur. Top atışı, anons ve ezan, sırayla birbirini izler."

Akın, kente hakim yerden atılan ses bombasının kent merkezinin yanı sıra çevre köylerden de rahatlıkla duyulduğuna işaret ederek, "Gelenek haline gelen bu uygulamayla iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşlar, iftar saatinde kapı ve pencerelerde bekliyor. Bir asrı aşan bu geleneğimizi ses bombasıyla da olsa yaşatmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA