'Edirneli Masallar' Masal Yarışması

Edirne Valisi Ekrem Canalp: 'Çocuklarımıza yönelik yazılan masalları çocukların yazması, kendi dünyalarını yansıtması çok güzel.'

Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Edirneli Masallar" adlı yarışmada çocuklara yönelik masalları çocuklar da kaleme aldı.

Yarışmada katılımcıların eserleri, Türkçe'yi doğru ve etkili kullanma, sözlü kültür unsurlarına uygunluk, masal motiflerinin güncel kullanımı ve okul öncesi dönemdeki yaş grubuna uygunluk gibi ölçütler baz alınarak değerlendirildi.

Okul öncesi çocuklara yönelik yeni ve özgün metinlerin yazılmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödülleri Edirne Valiliği'nde düzenlenen törenle verildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, çocuklara yönelik masalların çocuklar tarafından yazılmasının çok anlamlı olduğunu dile getirdi.

Çocuk masallarının genelde yetişkinler tarafından yazıldığına dikkat çeken Vali Canalp, şunları kaydetti:

"Bu yarışmanın iki karakterist özelliği var. Genel olarak baktığımızda çocukların masallarını, çocuklar tarafından yazılıyor olması kadar güzel ve anlamlı bir şey olamaz. Çocukların masallarını genellikle yetişkinler ve büyükler yazıyor. Onlar masalları yazarken kendi bakış açılarına göre yazıyor. Yetişkin bakış açısına göre çocukları ne şekilde görüyorsa ona göre masalları yazıyorlar.

Ama çocuklarımızın yazdığı masallar öyle değil. Çocuklarımızın yazdığı masallar yine çocuklarımıza yönelik, çocukların bakış açısıyla yazılan masallar. Evlatlarımız kendi iç dünyalarında çocukluğu ne şekilde görüyorsa onların yansımaları ortaya çıkmış oluyor. Çocuklarımıza yönelik yazılan masalları çocukların yazması, kendi dünyalarını yansıtması çok güzel."

Yarışmada, ilkokul kategorisinde "Sazdan Evler Ülkesi" eseriyle Keşan Anafartalar İlkokulu öğrenicisi Efe Yavuz, ortaokul kategorisinde "Ali Paşa Çarşısı" eseriyle Edirne Bahçeşehir Ortaokulu öğrencisi Nisa Kaplaner, lise kategorisinde "Küçük Ressamın Arkadaşları" eseriyle Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Şule Gündoğdu ve yetişkin kategorisinde "Gül Ali" eseriyle Neslihan Çakır birinci oldu.

Yarışmada ilk üç sırayı alan katılımcılar altınla ödüllendirildi.

Ödül törenine, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, okul yöneticileri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kaynak: AA