Denizli Valiliğinden 'Resmi İlan' Genelgesi

Denizli Valiliği tarafından kamu kurumlarına gönderilen genelge ile Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla yayımlanan ihalelerde dikkat edilmesi gereken konulara dikkati çekildi.

Denizli Valisi Hasan Karahan imzası ile kamu kurumları ve belediyelere gönderilen genelgede, kentte son iki yıl içerisinde Kamu İhale Kurumu'nun verileri ile Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığı ile yayınlanan ilanların karşılaştırılması yapılarak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştireceği mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin kanun hükümlerine göre yapılması gerektiği belirtildi.

Genelgede, 2018 yılı verilerine göre 1010 ilanın 547'sinin BİK aracılığı ile yerel gazetelerde yayınlandığı vurgulandı.

Genelgede ayrıca, süreli yayınlarda yayımlanmayan ilanlar nedeniyle ihalelerin olası iptalleriyle kamu zararına meydan verilmemesi, kanunda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, doğrudan alım usulünün genel ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için gerçekleştirilecek ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi gerektiği kaydedildi.

BİK Denizli Şube Müdürü Murat Yürekli de yaptığı yazılı açıklamada, yayınlanan genelgenin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun işleyişe uygun bir şekilde tatbik edilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Gösterilen bu hassasiyetin özellikle yerel gazeteler için çok önemli olduğunu vurgulayan Yürekli, "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın özellikle mal ve hizmet alımları için yaptıkları ihalelerin ileriki süreçte olası bir iptali kamuyu daha fazla zarara sokacaktır. Bu nedenle ihalelerin süreli yayınlarda ilan edilmesi Kamu İhale Kanunu'nun 5. maddesi ile de örtüşmektedir." ifadelerini kullandı.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı da resmi kurumlara gönderilen genelgenin yerel gazeteler için büyük önem taşıdığını aktardı.

Kaynak: AA