Malatya Adliyesinde Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Açıldı

Malatya Adliyesinde suç mağdurlarını adli süreçte bilgilendirmek ve psikolojik destek vermek üzere, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü açıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı bünyesinde özellikle şiddet ve cinsel istismara maruz kalan kadın ve çocuklar ile yaşlılar gibi kırılgan gruplara destek olmak amacıyla hayata geçirilen müdürlük, faaliyetlerine başladı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Asiye Karababa, müdürlüğün açılışında yaptığı konuşmada, mağdur odaklı yaklaşımın bir neticesi olarak mağdurların adli süreçler hakkında bilgi alabilecekleri bir müdürlük kurduklarını belirtti.

Özellikle çocuklar ile şiddet derecesi veya suçtan örselenme derecesi yüksek boyutlara ulaşmış aile içi şiddet mağduru kadınların değerlendirme sonucu uzmanlar tarafından adli süreçleri boyunca birebir takip edileceğini belirten Karababa, yapılacak bireysel değerlendirme sonrasında adli destek planı ve yerine göre vaka yönetimi teknikleriyle mağdurun ihtiyacına göre profesyonel destek sağlanacağını ifade etti.

Karababa, müdürlüğe başvuran veya yönlendirilen mağdurların durumunun uzmanlar tarafından değerlendirileceğini belirterek, "Amacımız adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sisteminin kurulmasına katkı sağlamak. Bu birimler sayesinde çocuklar ve işlenen suçtan dolayı kaygı düzeyi yüksek mağdurlar, değerlendirme sonucu uzmanlar tarafından adli süreçleri boyunca birebir takip edilecek. Diğer kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle koordinasyon sağlanarak, mağdurun ihtiyacına göre yönlendirilerek maddi ve psikolojik destek ile iş ihtiyacının karşılanmasına yönelik yararlar sağlanacak." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran da mağdur kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, ikincil örselenmelerin önüne geçilmesi, adli süreçlerden etkin şekilde yararlanmaları amacıyla kurulan müdürlüğün faaliyete başladığını belirtti.

Kaynak: AA