Zırhlı Birlikler Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada sanıklar, esasa ilişkin savunma yaptı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Sanık eski üsteğmen Koray Korkmaz, esasa ilişkin savunmasında, 15 Temmuz gecesi tankla dışarıya çıkma emrini terör saldırısına müdahale kapsamında, amirleri Fatih Çubukçu ve Erdal Yetim'den aldığını söyledi.

Korkmaz, Yetim'in Jandarma Genel Komutanlığına yapılan terör saldırısı nedeniyle şehit ve yaralıların olduğu, tahliyeleri gerçekleşemediği için de destek amacıyla bölgeye intikal etmek üzere 2 tankın hazırlanması emrini verdiğini öne sürdü.

Bu süreçte tümen komutanının değiştiği veya sözde sıkıyönetim emirlerinden bilgisi olmadığını savunan Korkmaz, Çubukçu'nun emrini nöbetçi amir Yetim'e de teyit ettirdiğini belirtti. Korkmaz, emrin terör saldırısı dışında bir amaç taşıdığını düşünmediğini iddia etti.

Tanklarla dışarıya çıkarken herhangi bir engelle karşılaşmadıklarını söyleyen Korkmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi taraflarındaki yolda ellerinde bayrak taşıyan insanlar gördüğünü, vatandaşların tanklara taş ve sopa attığını ancak aracın gürültüsünden ne söylediklerini duymadığını ileri sürdü.

Vatandaşlara zarar vermemesi için tank namlusunu azami yüksekliğe kaldırdığını ifade eden Korkmaz, darbe girişimi olabileceğinin aklına gelmediği iddiasını paylaştı. Korkmaz, "Vatandaşla karşılaştığım ilk anda neler olduğunu anlamaya çalışmakla birlikte personelimin ve vatandaşın can güvenliğini sağlamak için en baştan önlem aldım." diye konuştu.

Karşılaştığı olaylar neticesinde inisiyatif alarak kışlaya dönme emri verdiğini öne süren Korkmaz, kimseyi öldürme teşebbüsünde bulunmadığını savundu. Korkmaz, "İyi niyet, saf ve temiz düşünceler istismar edildi." ifadesini kullandı.

Korkmaz, kışlaya dönüşleri esnasında tankın üzerine çıkan kişiyi fark ederek durduklarını, aracın kapağını açtığında vatandaşın atlayıp koşarak uzaklaştığını anlattı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Korkmaz, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya, öğle arası verildi.
Kaynak: AA