Yapı Kredi Kültür Sanat'ta İki Yeni Sergi

'Hoş Geldin Gazi Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 1938)' sergisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ilk kez İstanbul'a geldiği 1 Temmuz 1927 ile Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar İstanbul'da geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikayelerini kronolojik bir bütünlük içinde sunuyor 'Turhan Selçuk Retrospektifi' sergisi Türk karikatür sanatının modernleşme dönemi öncülerinden Turhan Selçuk'un 1940'larda başlayıp 2000'li yıllara kadar sanat yaşamının bütün dönemlerinden seçkin çizgileri bir araya getiriyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen "Hoş Geldin Gazi - Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 - 1938)" ve "Turhan Selçuk Retrospektifi" sergileri açıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'daki günlerini ziyaretçilerle buluşturan "Hoş Geldin Gazi - Atatürk’ün İstanbul Günleri (1927–1938)" sergisi, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ilk kez İstanbul'a geldiği 1 Temmuz 1927'den başlıyor.

Sergi, Gazi'nin Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar İstanbul'da geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikayelerini kronolojik bir bütünlük içinde sunuyor.

Fotoğrafların tamamı Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu'ndaki negatif ve fotoğraflar arasından seçilen serginin küratörlüğünü Cengiz Kahraman üstleniyor.

Sergide, dönemin foto muhabirleri, Cumhuriyet gazetesinden Namık Görgüç ve Selahattin Giz, Son Posta gazetesinden Cemal Göral, Akşam gazetesinden Faik Şenol, Tan gazetesinden Hilmi Şahenk‘in çektiği bu tarihi fotoğraflar gazetelerden günü gününe derlenen hikayeleriyle birlikte ilk kez sunuluyor.

"Turhan Selçuk Retrospektifi" sergisi ise Türk karikatür sanatının modernleşme dönemi öncülerinden Turhan Selçuk'un yapıtlarını geçmişten bugüne bütün dönemleriyle anlatıyor.

Sergi, 1940'larda başlayıp 2000'li yıllara dek Selçuk'un yetmiş yıllık sanat yaşamının bütün dönemlerinden seçkin çizgileri bir araya getiriyor.

- Sergiler Yapı Kredi Bankası'nın 75. yıl etkinlikleri kapsamında açıldı

Odağında Turhan Selçuk'un ünlü tiplemesi Abdülcanbaz'ın yer aldığı sergide ayrıca 400 civarında orijinal eser, karikatür ve mizah dergileri, Abdülcanbaz kitapları ve afişleri, kendi yaptığı satranç takımı ve Nasrettin Hoca hatıra parası, posta pulu, kapak resimlerini çizdiği kitaplar, çeşitli portre fotoğrafları ve gazete kupürleri gibi birbirinden ilginç koleksiyon parçaları yer alıyor.

"Hoş Geldin Gazi - Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 - 1938)" Küratörü Cengiz Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide orijinal cam negatifler ve Yapı Kredi Bankası'nın filminin de yer aldığını söyledi.

Kahraman, sergilerin Yapı Kredi Bankası'nın 75. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlendiğine işaret ederek, "Bizim için önemli olan fotoğrafları kimin çektiği, o fotoğrafların neden çekildiği ve çekilirken neler olduğudur. Fotoğrafların bir bölümünün gazetelerdeki izlerini takip ederek kronolojik bir fotoğraf tarihi de yaptık aslında. Bu 5 foto muhabirinin isimlerini de zikrettik, biyografilerini ve birlikte çekildikleri fotoğrafları da koyduk." diye konuştu.

- "Turhan Selçuk'un sanatsal yönüne eğildik"

Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Müdür Yardımcısı Veysel Uğurlu da bir dönemin efsane sanatçısı Turhan Selçuk'un son yıllarda yeni kuşak tarafından pek bilinmediğini dile getirdi.

Selçuk, ilk kez bir karikatür sergisi açtıklarına dikkati çekerek, "Buna da bir efsaneyle başlamak istedik. İnanılmaz bir üretim, müthiş bir zeka ve hayal gücü var. Turhan Selçuk çok konuşan bir sanatçı değil ama karikatürleriyle kendisini de eğlendirmiş. Bir anlamda Abdülcanbaz'ın benliğini kendisi de yaşamış. Çok renkli bir biyografi var ve bu biyografi orijinal eserlerle destekleniyor. Sadece Turhan Selçuk'un sanatsal yönüne eğildik." ifadelerini kullandı.

"Hoş Geldin Gazi - Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 - 1938)" sergisi 10 Kasım, "Turhan Selçuk Retrospektifi" sergisi ise 9 Ağustos'a kadar izlenebilecek.

Kaynak: AA