Anne Ve Bebek Ürünlerine 'Merdiven Altı' Uyarısı

TÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Bakar: 'Anne ve bebek ürünlerinin merdiven altı yerler ve internetten alınmaması gerekiyor. Pudra, bebek yağı, şampuan, vücut losyonu, bebek losyonu ve mamalarda kullanılan gıda takviye maddelerine kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor'

Anne Ve Bebek Ürünlerine 'Merdiven Altı' Uyarısı
Trakya Üniversitesi (TÜ) Eczacılık Fakültesi Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Elvan Bakar, anne ve bebek ürünlerinin "merdiven altı yerler" ve internetten alınmaması uyarısında bulundu.

Edirne'de, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.

Anıta çelenk sunulmasının ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Doç. Dr. Bakar, törenin ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplum sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu söyledi.

Son dönemlerde eczane dışında satılan bazı ürünlerin dikkat çektiğini belirten Bakar, "İnternetten birçok ürün alınabiliyor. Ancak anne ve bebek ürünlerinin merdiven altı yerler ve internetten alınmaması gerekiyor. Pudra, bebek yağı, şampuan, vücut losyonu, bebek losyonu ve mamalarda kullanılan gıda takviye maddelerine kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

İnternette yada merdiven altı yerlerde bu ürünlerin kopyasının satıldığına dikkati çeken Bakar, "Anne ve bebek ürünleri market zincirlerinde de satılıyor. Burada dikkat çekmemiz gereken konu kopya ürün olmaması. Bizim tavsiyemiz vatandaşların bu ürünleri eczanelerden temin etmeleridir. Merdiven altı yerlerden alınan ürünlerin birçoğunda bebeklerde hastalıklara yol açabiliyor. Bu ürünlerin doktor yada eczacı danışmanlığında alınması gerekiyor." dedi.

Bebek mamasının emsalinin olmadığını dile getiren Bakar, devlet kontrolüyle bebek maması üreten markaların herkes tarafından bilindiğini ve bu mamaların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Edirne Eczacı Odası Başkanı Cenk Kes de anne ve bebek ürünlerinde ticari kaygılarla hareket edilerek toplum sağlığının hiçe sayıldığını belirtti.

Sağlık gibi hassas konularda reklam yada pazarlama gücünün önemli olmadığını ifade eden Kes, "İnternetten pek çok şey alabilirsiniz ama ancak anne ve bebek ürünlerini almayın. Bu ürünleri bebeğinizin ve sizin hak ettiği şekilde en güvenilir yer olan eczanelerden bu konuda kapsamlı bir eğitim görmüş eczacınızın danışmanlığında alın." şeklinde konuştu.

Kes, aşı karşıtlığının gerek dünyada gerekse Türkiye'de ivme kazandığını belirterek, aşılama ile önlenebilir hastalıklara ilişkin salgın riskinin günden güne arttığını vurguladı.

Kaynak: AA