Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'tan İki Farklı Sergi

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan 'Hoş Geldin Gazi Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 – 1938)' ile 'Turhan Selçuk Retrospektifi' sergisi, 17 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak Hoş Geldin Gazi Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927 – 1938)' sergisi, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ilk kez İstanbul'a geldiği 1 Temmuz 1927 yılından Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar burada geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikayelerini, kronolojik bir bütünlük içinde ziyaretçileriye sunacak Türk karikatür sanatının modernleşme dönemi öncülerinden Turhan Selçuk'un yapıtlarını geçmişten bugüne anlatan 'Turhan Selçuk Retrospektifi' sergisinde 400 civarında orijinal eserin yanı sıra birçok koleksiyon parçaları yer alıyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan "Hoş Geldin Gazi - Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927-1938)" ile "Turhan Selçuk Retrospektifi" sergisi, 17 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'tan yapılan açıklamaya göre, "Hoş Geldin Gazi - Atatürk'ün İstanbul Günleri (1927-1938)" sergisi, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ilk kez İstanbul'a geldiği 1 Temmuz 1927 yılından Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar burada geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikayelerini kronolojik bir bütünlük içinde ziyaretçileriyle buluşturacak.

Küratörlüğünü Cengiz Kahraman'ın üstlendiği sergide yer alan fotoğrafların tamamı, Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonundaki negatif ve fotoğraflar arasından seçildi.

Dönemin foto muhabirleri, Cumhuriyet gazetesinden Namık Görgüç ve Selahattin Giz, Son Posta gazetesinden Cemal Göral, Akşam gazetesinden Faik Şenol, Tan gazetesinden Hilmi Şahenk'in çektiği bu tarihi fotoğraflar, gazetelerden derlenen hikayeleriyle birlikte katılımcıların ilgisine sunulacak.

Beyoğlu'ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat bünyesinde bulunan Yapı Kredi Müzesinde açılacak sergi, 10 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

- "Turhan Selçuk Retrospektifi" sergisi

Türk karikatür sanatının modernleşme dönemi öncülerinden Turhan Selçuk'un yapıtlarını geçmişten bugüne anlatan "Turhan Selçuk Retrospektifi" sergisi ise Yapı Kredi Kültür Sanat'ın Galeri katında 9 Ağustos'a kadar görülebilecek.

Sergide, 1940'larda başlayıp 2000'li yıllara dek Selçuk'un 70 yıllık sanat yaşamından bir seçki, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Odağında Turhan Selçuk'un "Halkını seven her dürüst ve namuslu kişide az çok Abdülcanbaz'lık vardır" diye tanımladığı ünlü tiplemesi Abdülcanbaz'ın yer aldığı sergide, ayrıca 400 civarında orijinal eser, karikatür ve mizah dergileri, Abdülcanbaz kitapları ve afişleri, kendi yaptığı satranç takımı ve Nasrettin Hoca hatıra parası, posta pulu, Abdülcanbaz resimli sigara tabakası, kapak resimlerini çizdiği kitaplar, çeşitli portre fotoğrafları ve gazete kupürleri gibi koleksiyon parçaları yer alıyor.
Kaynak: AA