Sezaryen İle Doğum, Sadece İnsanlarda Değil Hayvanlarda Da Giderek Artan Bir Durum

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, bir zamanlar sadece insanlar için sıkıntı olan sezaryen ile doğumun, meraların yok olması, hareket kısıtlılığı, hayvan refahı olmayan, veteriner hekime danışılmadan işletilen çiftlikler, doğal ve dengeli beslenmeden uzak kalan hayvanlarda da artarak devam ettiğini belirtti. Sağlık açısından bakıldığında insanların da diğer canlılar gibi memeli grubunda yer aldığını belirten Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, “Nasıl insanların sağlıklı yaşaması için gerekli olan temel şartlar var ise hayvanlarda da durum aynı. Eskiden hayvanlarda çok daha nadir görülen sezaryen ile doğum olayları meraların yok olması ve hayvanların barındırıldığı ortamlarda yeterli hareket alanı olmaması, refahtan yoksun olması ve doğal gıdalardan uzak şekilde veteriner hekimlere de danışılmadan beslenmesi hayvanlarda da sezaryen ile doğum olaylarını arttırdı” dedi.

Sezaryen İle Doğum, Sadece İnsanlarda Değil Hayvanlarda Da Giderek Artan Bir Durum
Normal olan her şeyin daha sağlıklı olduğunu bu nedenle tüm canlıların daha verimli ve sağlıklı yaşaması için hayatlarını en doğal şekilde, profesyonellere de danışarak sürdürmesi gerektiğini kaydeden Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, “Normal doğumdaki süreç aslında canlının yavrusunu dış dünyaya uyumlu hale getiren, doğum sonrası aşamada hem anne hem de yavru açısından daha sağlıklı bir yaşama vesile olan bir süreç. Normal doğumdan sonra hem anne hem de dünyaya gelen yavru hayata daha sağlıklı bir şekilde adapte olur ve bundan sonraki yaşamları ve verimleri de optimum düzeyde devam eder. Bu nedenle meslektaşlarımız normal doğum için kontrollü bir şekilde hayvana süre tanır, doğumun normal şekilde gerçekleşemeyeceğinden emin olduktan sonra sezaryene karar vererek operasyon yapar” diyerek insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da sezaryen ile doğumun tercih edilmediğini, normal doğumun çok daha sağlıklı olduğunu ancak bazı faktörler nedeniyle sezaryen ile doğumun hayvanlarda da arttığını dile getirdi.

“Hayvanlarda hareket alanları oluşturun, veteriner hekim tavsiyeleriyle besleyin”

İnsanlardaki sezaryen ile doğum olaylarının artmasının nedeni hareketsizlik, dengesiz beslenme ve aşırı kilo, fizyolojik ve genetik faktörler olarak belirtilirken, hayvanlarda da sezaryen ile doğum sebebinin benzer sebepler olduğunu kaydeden Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, “Eskiden meraya otlamaya tek başına gidip yavrusu ile geri dönen çok hayvan olurdu. Meralar aynı zamanda hayvanların otlağı olduğu gibi hareket alanları idi. Meralar yok oldu. Hayvancılık sunileşti, ancak birçok hayvan sahibi bu sunileşmeye işletmelerini, beslenme programlarını, doğum sonrası bakım ve beslenmeyi entegre edemedi. Hayvanlar genellikle ahırlardan dışarı çıkamadan, gelişigüzel beslenerek, koruyucu hekimlik uygulamalarına dahi dikkat edilemeden ömrünü tamamlamaya başladı.

Özellikle yeterli hareket alanına sahip olamayan hayvanlar da sahipleri tarafından veteriner hekime danışılmadan, hangi yem ucuza bulunursa, hangi ot kolay temin edilebilirse onlarla kontrolsüz ve programsız şekilde beslendikleri için, tabiki genetik ve fizyolojik faktörlerin de etkisiyle normal doğum yapmakta güçlük çekmeye başladı” diyerek hayvanların da belirli aralıklarla dolaştırılmasını ya da bulundukları yerlerde mutlaka gezinti alanı oluşturulmasını, refah düzeylerinin artırılmasını, düzenli ve programlı beslenilmesini, güç doğumlarda veteriner hekime ihbar edilmeden, hayvan sahiplerinin kendi başlarına zorlayarak, asılarak çekilerek sağlıksız şekilde doğum yaptırmaya çalışılmamasını tavsiye etti.
Kaynak: İHA