Yöresel Ürün 'Melocan' Tezgahlarda

Ordu’da mıhlama, börek, turşu, kavurma gibi farklı şekillerde tüketilen ve tedavi edici özelliği de olduğu belirtilen ‘melocan’ tezgahlarda yerini aldı.

Yöresel Ürün 'Melocan' Tezgahlarda
Yüksek kesimlerde zahmetle toplanan, kan temizlemeden deri hastalıklarına kadar birçok tedavi edici özelliği bulunduğu belirtilen melocan, özellikle Ordu’da mıhlama, börek, turşu, kavurma ve börek içi olarak tüketiliyor. Tezgahlarda satılmaya başlanan Karadeniz iklimine has, ilkbaharda tarla veya orman kenarlarında yetişen melocan, kilogramı 15 liradan satılıyor. Kısa bir süre boyunca yetişen ve sonrasında sertleşerek odunsu kıvama dönüştüğü bilinen melocan, vatandaşlar tarafından sevilerek tüketiliyor.

Uzmanlar ise, melocan olarak bilinen bitkinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu belirterek, “Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı. Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor” dedi.

Kaynak: İHA