Ordu'daki Tarihi Cami Restore Edilecek

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe: 'Uzun yıllardır ibadet edilmediği için çürümeye terk edilen Eski Mustafalı Camisi'nin aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışmalara başlanıyor'.

Ordu'nun Gülyalı ilçesinde 19. yüzyılın ortalarında inşa edildiği tahmin edilen Eski Mustafalı Camisi, aslına uygun şekilde restore edilecek.

Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, camide incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Tepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi camide uzun yıllardır ibadet edilmediğini, çürümeye terk edildiğini belirtti.

Caminin kesme taşlarla 19. yüzyılın ortalarında inşa edildiğini tahmin ettiklerini aktaran Tepe, "Caminin dış yapısı oldukça sağlam durumda. İçindeki ahşap kısımdaki işlemelerin ve renklendirmelerin canlı olduğu tarihi caminin döşemelerinde çökme ve kırılmalar tespit edildi." dedi.

Tepe, ilçede tarihi eserlerin bir kısmının kayıt altına alındığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Birçok mahallemizde tarihi niteliklere sahip eserlerimiz var. Bunların kayıt altına alınması, korunması ve değerlendirilmesi adına çalışmalarımız olacak. Eski Mustafalı Camisi için de gerekli çalışmalar olacak. Uzun yıllardır ibadet edilmediği için çürümeye terk edilen Eski Mustafalı Camisi'nin aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışmalara başlanıyor."

Caminin çevresiyle ele alınacağını anlatan Tepe, "Mahalle merkezinin biraz daha uzakta gelişmesi sebebiyle zamanla önemini kaybeden ve yaklaşık 40 yıl önce ibadete kapanan caminin çevresiyle projelendirilerek tarihi kültürel peyzaj alanı şeklinde düzenlenmesi amaçlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA