Triaj Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Gümüşhane'de, üniversitenin İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerini kriz anları ve acil durumlarda doğru müdahaleye hazırlamak amacıyla tatbikat düzenlendi.

Triaj Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı
Gümüşhane'de üniversite öğrencilerinin acil durumlarda hareket kabiliyetinin ölçülebilmesi amacıyla triaj tatbikatı gerçekleştirildi.

İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerince Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu önünde düzenlenen, otomobil ve midibüsün kullanıldığı tatbikatta, senaryo gereği bir statta meydana gelen patlama sonrası yaralanan çok sayıda hastaya durum değerlendirilmesi yapılarak öncelik sırasına göre müdahale edildi.

Çevredekilerce de ilgiyle izlenen, gerçekçi yara makyajlarının yapıldığı ve 100 öğrencinin katıldığı tatbikata 112 Acil Servis ekipleri ve UMKE görevlileri de destek verdi.

Tatbikatta, öğrencilere zorlu parkurlarda hastalara doğru müdahale yöntemleri UMKE ekiplerince uygulamalı olarak gösterildi.

- Olağan dışı durumlara uygulamalı hazırlık

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Ayşe Elkoca, tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 yıldır ders kapsamında gerçekçi triaj tatbikatı düzenlediklerini söyledi.

Tatbikatta öğrencilerin aldıkları teorik dersleri uygulama imkanı bulduklarını belirten Elkoca, "Öğrencilerin yaşayarak öğrenmesi için her türlü olağan dışı duruma hazırlanabilmesi adına bu tarz tatbikatlar çok iyi oluyor. Hem triaj hem kurtarma hem taşıma hem de resüsitasyon parkurları oluşturduk. Bu tarz uygulamalı dersler, teorikten çok daha iyi şekilde öğrencilerin aklına giriyor. Yarın olay yerinde gerçek vakalarla karşılaştıklarında şaşırmadan çok daha hızlı, doğru müdahale yapabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

İlk ve Acil Yardım Bölümü birinci sınıf öğrencisi Saim Sus da tatbikatta derslerde aldıkları eğitimleri uygulama imkanı bulduklarına işaret etti.
Kaynak: AA