Marmara Denizi'nde Kıyıya Yakın Bölgelerdeki Renk Değişikliği

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı: 'Bu oluşum doğal olarak havaların ısınmasıyla meydana gelen alg patlaması olayıdır. Doğal bir olaydır. Korkacak bir şey yoktur, gayet doğal bir durumdur'

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde kıyıya yakın bölgelerde görülen renk değişikliğiyle ilgili "gayet doğal bir olay" açıklamasında bulundu.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Sarı, şu anda Marmara Denizi kıyılarına çok yakın noktalarda, kırmızı-pembe renge yakın bir oluşum görüldüğüne dikkati çekti.

Prof. Dr. Sarı, "Bu oluşum doğal olarak havaların ısınmasıyla meydana gelen alg patlaması olayıdır. Doğal bir olaydır. Korkacak bir şey yoktur, gayet doğal bir durumdur. Kıyılarda görülür, bir hafta 10 gün içinde de onları artık görmeyeceğiz." dedi.

Renk değişikliğinin genellikle kıyılarda ortaya çıktığına işaret eden Sarı, kıyıların sığ olduğu için suların fazla ısındığını aktardı. Sarı, "Su hızlı ısındığında da burada belirlilik oranı artmış oluyor. Aslında kıyılardan daha çok azot ve fosfor birikiminin olmasından kaynaklanıyor." diye konuştu.

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Kamil Çağlar Ergin de "red tide" denilen kırmızı çizginin, mevsim geçişlerinde ilkbahardan yaza doğru deniz suyu sıcaklığının ani yükselmesi ile sudaki fitoplanktonların aşırı miktarda üreyip oksijensiz kalarak ölüp kıyıya dalga ve akıntılarla vurmasıyla oluştuğunu ifade etti.
Kaynak: AA