'İstikrarsız Bölgede Türkiye İstikrar Adası Niteliğinde'

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: 'Dünyada bir yarış var. Dünyanın gidişatı da iyi değil. Özellikle insan hakları, adalet ve hukuk açısından iyi değil. Türkiye'nin etrafı çok sıkıntılı. Bu istikrarsız bölgede Türkiye istikrar adası niteliğinde' 'İşleyen bir demokrasisi, çalışan bir seçim sistemi, kamu hizmetlerinde iddialı olan bir ülke ve cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde dünyanın en iyi on ülkesi arasına girme iddiamız var'

'İstikrarsız Bölgede Türkiye İstikrar Adası Niteliğinde'
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Dünyada bir yarış var. Dünyanın gidişatı da iyi değil. Özellikle insan hakları, adalet ve hukuk açısından iyi değil. Türkiye'nin etrafı çok sıkıntılı. Bu istikrarsız bölgede Türkiye istikrar adası niteliğinde. " dedi

Malkoç, "İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolünün Güçlendirilmesi İçin Teknik Destek Projesi" kapsamında Adana'da bir otelde gerçekleştirilen "Omsudsman Halkla Buluşuyor Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili bilgi verdi.

Kurumlarının halk tarafından yeterince tanınmadığını dile getiren Malkoç, bu tür toplantılarla ilin yöneticileri, muhtarlar ve sivil toplum örgütleriyle buluşarak kurumun tanıtımını yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Halkla kamu hizmet verenler arasında çıkacak olan sorunları mahkemeye intikal etmeden çözmeye gayret gösterdiklerini dile getiren Malkoç, akla gelebilecek her türlü konuda kendilerine gelinmesi gerektiğini vurguladı.

Malkoç, kamu hizmetlerinin kalitesinin arttırılması, şeffaf ve insan odaklı hale daha fazla getirilebilmesi ve hak arama kültürünü yaygınlaştırmak için gayret gösterdiklerini aktardı.

Muhtarlarla, sivil toplum örgütleriyle olduğu kadar üniversitelerle de faaliyetlerinin bulunduğunu anlatan Malkoç, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da, vahşi şekilde demokrasiyi, insan haklarını, anayasayı ortadan kaldırmak isteyen darbecilere göğsünü siper eden, hukukunu, demokrasisini koruyan bu millet hizmetin en güzeline layık. Biz de bunun için çalışıyoruz. Türkiye'de biz, hak arama kültürünü eğer yaygınlaştırabilirsek, yasaların bize tanıdığı imkanları iyi kullanabilirsek çoğu konuyu halletmiş olacağız. Ama anayasadaki ve yasalardaki haklarımızın ne olduğunu yeterince bilmezsek, bunların nasıl aranacağı konusunda bilgimiz eksikse o zaman sıkıntımız var demektir. Demokrasimizi de yeterince işletemeyiz, hukukun üstünlüğü arzu ettiğimiz noktaya gelemez. Dünyada bir yarış var. Dünyanın gidişatı da iyi değil. Özellikle insan hakları, adalet ve hukuk açısından iyi değil. Türkiye'nin etrafı çok sıkıntılı. Bu istikrarsız bölgede Türkiye istikrar adası niteliğinde. İşleyen bir demokrasisi, çalışan bir seçim sistemi, kamu hizmetlerinde iddialı olan bir ülke ve Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde dünyanın en iyi on ülkesi arasına girme iddiamız var."

Adana Valisi Mahmut Demirtaş da Kamu Denetçiliği Kurumunun önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Kurum, vatandaşlarımızın hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, yönetimin şeffaf ve hesap verebilir olmasına ve insan odaklı bir idarenin oluşmasına da katkı sağlamaktadır.Bu bakımdan kamu denetçileri, hakkaniyet, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı temelinde, halkın avukatlığını yapmakta, vatandaşların idare ile sorunlarını dostane bir şekilde çözmekte ve aldığı kararlarla idareye de yol göstermektedir."

Açılış konuşmaların ardından moderatörlüğünü Başdenetçi Şeref Malkoç'un yaptığı, kamu denetçileri Yahya Akman, Arif Dülger, Sadettin Kalkan ve Hüseyin Yürük'ün konuşmacı olarak yer aldığı serbest kürsü etkinliği gerçekleştirilerek, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve muhtarların dilek, şikayet ve temennileri dinlendi.
Kaynak: AA