Gezgin Arıcılara Konaklama Uyarıları

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, gezgin arıcıların konaklama sırasında uymaları gereken kurallarla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, konaklayacağı yeri belirleyen arıcının, çıkış yapacağı ilin, il veya ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne gideceği adresi sözlü ya da yazılı beyan ederek "Hayvan Sevklerine Mahsus Yurt içi Veteriner Sağlık Raporu" alması gerektiği belirtildi.

Arıcıların, rapordaki sevk adresi ile konaklayacağı adresin aynı olması ve beş gün içerisinde ilgili kuruma veteriner sağlık raporu ile başvurarak Arı Konaklama Belgesini (AKB) almasının zaruri olduğu vurgulanan açıklamada, "AKB'si olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez. Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese veya kendi arazisine dönen arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması gerekir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, belirlenen bölgede konaklayacak gezginci arıcının, konaklayacağı yerin gerçek kişiye ait ise şahısla sözleşme yapması gerektiği kaydedilerek, köy tüzel kişiliği sorumluluğundaki arazi için köy muhtarı, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililer, devlet ormanlarında konaklayacak arıcıların da Orman Bölge Müdürlüğünün ilgili birimleri ile sözleşme imzalaması gerektiği ifade edildi.

Üreticilerin, konaklama yapılan yerlerde arıların çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduklarına işaret edilen açıklamada, yine arı konaklatılan alanlarda otlayan hayvanların arıdan zarar görmemesi için tedbirleri almanın hayvan sahiplerinin sorumluluğunda olduğu belirtildi.

Kaynak: AA