Prostat erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor

Diason Ultrasonografi Merkezi, uyguladığı 'Transrektal Ultrason-Manyetik Rezonans Füzyon Biyopsi' yöntemiyle prostat kanserini teşhis ederek, erkeklerin korkulu rüyası olmasından kurtarıyor.

Prostat erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserler arasında başlarda yer almaktadır ve kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada bulunmaktadır.

Prostat kanseri sıklıkla normal check-up kontrolleri sırasında PSA (prostat spesifik antijen) kan testindeki yükselme ile saptanmaktadır. Parmak ile yapılan rektal muayenede şüpheli sertlik veya düzensizlik de doktoru şüphelendirebilmektedir.

Prostat kanseri şüphesi olan kişilerde mutlaka biyopsi yapılması gerekmektedir. Biyopsi için dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan yöntem; Transrektal-Ultrason (TRUS) rehberliğinde biyopsidir. Ancak yapılan çalışmalarda TRUS biyopsilerde bazı kanser olgularının atlanabildiği belirtilmiştir. Çünkü bazı prostat kanseri olguları TRUS ile net olarak saptanamayabilmektedir.

Son yıllarda prostat kanserinin tanısında “multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme”nin önemi giderek artmıştır. Bu yöntem ile kanser odakları daha büyük doğruluk oranı ile saptanabilmekte ve 2-3 milimetrelik kanser odakları bile büyük başarıyla belirlenebilmektedir.

Prostat erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor

Prostat kanseri tanısında en güvenilir, en yenilikçi yöntem manyetik rezonans görüntülerini kullanarak ve ultrason görüntüleri ile eşleyerek yapılan “Transrektal Ultrason-Manyetik Rezonans Füzyon Biyopsi”dir. Bu yöntem ile hastalar önce manyetik rezonans incelemelerini yaptırmaktadır. Daha sonra bu incelemede şüphelenilen alanlar varsa, bu görüntüler bu işlem için özel olarak üretilmiş olan ultrasonografi sistemlerine yüklenmektedir. Özel bilgisayar programları aracılığı ile manyetik rezonans ve ultrason görüntüleri üst üste getirilmekte ve tam doğru yerden biyopsi yapılması mümkün olmaktadır.

Diason Ultrasonografi Merkezi'nde Mart 2016 tarihinden itibaren Türkiye'de ilk gerçek füzyon biyopsi yöntemini uygulamaktayız. Bu yöntem ile makad bölgesinden girişim yapılmakta, dolayısıyla genital bölgeden yapılan yönteme göre hastalar hemen hemen hiç ağrı duymamaktadır. Genel anesteziye gerek kalmadan sadece lokal uyuşturma yöntemi ile biyopsiler kolaylıkla yapılabilmektedir. İşlemden sonra hastalar kolaylıkla günlük yaşantılarına devam edebilmektedir. Olası enfeksiyon riski açısından işlem öncesinde, işlem sırasında ve işlem sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.