Kök Hücre Tedavisiyle 18 Yıllık Evlat Hasreti Sona Erdi

Şanlıurfa'da yaşayan ve uygulanan beş tüp bebek tedavisinden sonuç alamayan Serpil ve Ferit Kaya çifti, Diyarbakır'daki özel bir klinikte kök hücre tedavisiyle uzun yılların ardından çocuk sahibi oldu Tedaviyi uygulayan Prof. Dr. Hakan Çoksüer: 'Türkiye'de kök hücre uygulaması tüp bebekte ilk. Bu yöntemin kısırlık tedavisinde önemli yer edineceğini düşünüyorum' Serpil Kaya: '18 yıl sonra kucağıma bebeğimi aldım. Çok güzel bir duygu'

NURTEN ASLAN - Şanlıurfa'da yaşayan Serpil ve Ferit Kaya çifti, Diyarbakır'da özel bir klinikteki kök hücre uygulaması yöntemiyle, 18 yıl süren bekleyişten sonra evlat sahibi oldu.

Serpil ve Ferit Kaya çifti, uzun yıllar çocuk sahibi olabilmek amacıyla çeşitli tedavi yöntemleri denedi. Bebek sahibi olmak için beş kez başvurdukları tüp bebek yönteminden sonuç alamayan çift, umudunu yitirdi.

Tüp bebek ve akupunktur uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer'e başvuran Serpil Kaya'ya kök hücre tedavisi uygulandı. Tedavi sonrası hamile kalan Kaya, 40 gün önce erkek bebek dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Çoksüer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kliniğe başvuran çift ile ilgili detaylı incelemeler sonucunda, erkekte azosperm (hiç sperm olmayan) faktörü, eşinde de yumurtalığın az çalışması ve rahim duvarında tutunma problemi olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Çoksüer, "Kaya çifti beş defa başarısız denemeden sonra çok umutsuzdu. Onlara yeni tedavi yöntemlerini anlattık ve kök hücre tedavisini uygulamaya karar verdik. Kök hücre tedavisi Avrupa'da artık yavaş yavaş uygulanmaya başlayan bir yöntem. Fakat Türkiye'de kök hücre uygulaması tüp bebekte ilktir." dedi.

Kök hücre uygulamasının hasar gören dokuda, dokunun yenilenmesini sağladığını anlatan Çoksüer, Kaya'ya uyguladıkları kök hücreyle hasar gören dokunun yenilenmesini sağladıklarını, umudunu tamamen yitirmiş bir aileye umut olduklarını ifade etti.

- Her hastaya uygulanmıyor

Kök hücre uygulamasının ileri yaşlı, düşük over rezervli, erken menopozlu ve azospermli hastalara uygulanabildiğini anlatan Çoksüer, kök hücrenin özelliğinin, verildiği dokuda direkt o dokunun hücrelerine dönüşmesi olduğunu, bu sayede normalde iyileşme şansı bulunmayan dokuların iyileşmesinin sağlandığını aktardı.

Bunu yakın zamanda bilimsel çalışma haline de getireceklerini söyleyen Çoksüer, şunları kaydetti:

"Beklediğimizden daha iyi sonuçlar olduğunu görüyoruz. Bunun bebek isteyen çiftler için önemli bir umut ışığı olacağını, bu nedenle gelişen teknolojiyle bu uygulamaların Türkiye'de daha iyi yer edineceğini düşünüyoruz. Her hastaya bu tedavileri uygulayamıyoruz. Seçilmiş hasta grubu olması gerekiyor. Bu konuda deneyimli ekip de çok önemli. Kök hücre ayrıştırılmasının da profesyonel ekip tarafından yapılması lazım. Serpil Hanım umudu yitirmişti. Gebelik sonucunu aldığında gerçekten inanamıyordu. Çocuğunu kucağına aldı. Kök hücre uygulamasının bu kadar etkin olacağına kendisi de inanamıyordu. Allah çocuk sahibi olmak isteyen bütün çiftlere bu mutluluğu nasip eder inşallah."

Klinik başarılara baktıklarında kök hücre uygulamalarında başarı şansının önemli derecede arttığını aktaran Çoksüer, klinik sonuçlarını yayınlanması için uluslararası tıp dergilerine göndereceklerini belirtti.

Bu tedavi yönteminin seçilmiş hastalarda iyi uygulandığında çığır açabilecek bir yöntem olduğunu düşündüklerini dile getiren Çoksüer, "Şunu net olarak söyleyebilirim ki bu yöntemin kısırlık tedavisinde önemli yer edineceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

- "Hamile olduğuma eşim bile inanamadı"

Annelik sevinci yaşayan 36 yaşındaki Serpil Kaya da kök hücre uygulamasına ağlayarak girdiğini anlatarak, bu tedavinin de sonuç vermeyeceğini düşündüğünü belirtti.

"Hakan Hoca çok umutluydu, çok ilgilendi. Tahlil sonunda hamile kaldığımı öğrendiğimde inanamadım. Ağlıyordum. Hamile olduğuma eşim bile inanamadı." diyen Kaya, sonra bebeğinin kalp atışlarını duyduğunda çok farklı duygular hissettiğini aktardı.

Hamilelik sürecinin çok iyi geçtiğini söyleyen Kaya, "Kök hücre tedavisiyle hamile kaldım, iyi ki de yaptım. Rabb'im herkese nasip etsin. 18 yıl sonra kucağıma bebeğimi aldım. Çok güzel bir duygu. Bu duygu anlatılmaz. Çocuğu olmayan çiftler hiç vazgeçmesinler. Stres yapmamak lazım. Rahat olmak gerekiyor. Bebeğimiz şimdi 40 günlük. Çınar adını verdik." ifadelerini kullandı.

45 yaşındaki Ferit Kaya da eşiyle yaşadığı benzer duyguları dile getirdi.

Bebeğin ilk kalp atışını duymanın mutluluk verici olduğunu vurgulayan Kaya, "Bebeğimizi ilk kucağıma aldığım zaman inanamadım. Yeni yeni alışıyoruz. Sağlık sektöründe kentin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Hakan Hoca ve ekibine çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA