İklim Değişikliğine Karşı Kentler Yarışıyor

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye, 22 Nisan Dünya Günü'nde, '2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması'nın Türkiye ayağını başlatacak.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, 22 Nisan Dünya Günü'nde, "2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması"nın Türkiye ayağını başlatacak.

WWF Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik hedefleri konusunda dünyaya öncülük eden kentleri seçmek amacıyla düzenlenen "2019 Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması" Dünya Günü olarak kutlanan 22 Nisan'da başlıyor.

Yarışma, kentlerin küresel ısınmayı 1,5 derece eşiğinde tutmak için iklim değişikliğine etkilerini azaltmalarını ve iklim dostu dönüşümleri teşvik etmeyi hedefliyor.

Tek Dünya Kentleri Yarışması bu alanlarda önemli çalışmalar yapan kentleri belirlemek, karbon ayak izini azaltma, iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma yolunda anlamlı ve yenilikçi adımlar atan kentleri öne çıkarmak için 2011'den bu yana, 5 kıtada 400'den fazla kentin katılımıyla düzenleniyor.

2019 yılının tematik odağı olan binalar ve enerji konusundaki hedef ve uygulamalara ise bu yarışmada özel önem veriliyor.

Bu yılki yarışmanın değerlendirme çerçevesi BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, IPCC verilerine dayanıyor.

Yarışmaya katılan kentler, mevcut emisyonlarını küresel ısınmayı 1,5 derece sınırlandırma hedefine ulaşmak için gerekli emisyon azaltım planlarına göre değerlendirilecek. Ayrıca, katılan belediyeler yüksek getirili etki azaltım eylemleri konusunda rehberlik desteği alacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de Türkiye'deki kentlerin de iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük etmesi için yarışmaya katılmasının önemi vurgulandı.

Pasinli, yarışmanın iklim değişikliğine karşı farkındalık konusundaki önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Tek Dünya Kentleri Yarışması, kentlerin dostça bir rekabet içerisinde, ne kadar iklim dostu olduklarını göstermelerini sağlayacak bir araç. Yarışma, belediyelerin hayata geçirdikleri iklim eylemlerine karşılık ulusal ve küresel düzeyde ödüllendirilmelerini sağlayacak. Türkiye'de buna öncülük edebilecek çok sayıda kentimiz var ve biz bu kentlerin başarılarını/hikayelerini geniş kitlelere duyurmak istiyoruz."
Kaynak: AA