'Dünya Çocukları' Aynı Çatı Altında

Ülkelerinde yaşanan savaşlar ve ekonomik nedenlerle Türkiye'ye göç edip Yalova'ya yerleşen ailelerden bazılarının çocukları, Türk öğrencilerle aynı sıralarda eğitim görüyor Çiçek Yuvası Anaokulunda 140 öğrenciden 17'si Suriye, Irak, Yemen başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen çocuklardan oluşuyor.

YAVUZ EMRAH SEVER - Gerek ülkelerindeki savaşlar gerekse ekonomik nedenlerle Türkiye'ye göç ederek Yalova'ya yerleşen ailelerden bazılarının çocukları, dilleri ve kültürleri farklı olsa da ortak paydada buluşarak aynı anaokulunda geleceğe hazırlanıyor.

Çınarcık ilçesindeki Çiçek Yuvası Anaokulunda, yerli halkın yanı sıra Suriye, Fildişi Sahili, Irak, Yemen, Mısır, Azerbaycan, Ürdün, Türkmenistan ve Özbekistan'dan gelen ailelerin çocukları bir arada eğitim görüyor.

Okul müdürü Osman Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 140 öğrenciden 17'sinin yabancı olduğunu söyledi.

Kentteki birçok okulda durumun aynı olduğunu belirten Özkan, hatta bazı okullarda yabancı öğrenci sayısının daha da arttığını ifade etti.

Yabancı öğrencilerin Türk öğrencilerle kaynaşarak beraber eğitim gördüğünü anlatan Özkan, "Farklılığımız güzelliğimizdir. Farklı çevrelerden gelen çocuklara ortak yaşam beceri alanı oluşturmak, dostluk ve arkadaşlıkları yaşamak, geleceğe umutla bakmak amacıyla çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Çocuklarımız Türkçeyi öğreniyorlar, milli manevi değerlerimiz, Atatürk sevgisi, evrensel değerlerle yetişiyorlar. Doğayla beraber sosyal sorumluluk çalışmalarına katılıyoruz. Sevgiyi, dostluğu, arkadaşlığı öğreniyoruz." dedi.

Özkan, yabancı öğrencilerden çoğunun, ülkelerindeki olumsuzluklar nedeniyle aileleriyle göç edenlerden oluştuğunu aktardı.

Savaşın etkilerini yaşayan bu çocukların gelecekte barışın umudu olmalarını dileyen Özkan, şöyle devam etti:

"İki üç aylık kısa sürede Türkçeyi öğreniyorlar, dertlerini anlatabiliyorlar hatta ailelerine de tercümanlık yapabiliyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Velilerimizin sıkıntılarını da çözüyoruz, onları da sürece katıyoruz. Kısa sürede eğitim ve öğretim hayatına atılıyorlar ve çok mutlu, başarılı bir süreç geçiriyor çocuklarımız. Daha çok göçten dolayı bu son mülteci akınından, savaştan dolayı ülkemize geliyorlar. Biz de milli eğitim politikası doğrultusunda yabancı öğrencilerimizi sisteme katarak süreci değerlendiriyoruz. Bunlar burada yaşıyorlar. Ev aldılar, arsa aldılar, artık bizim vatandaşımız oldular. Onlar bize bir emanettir. Artık onlar burada bulunduğu sürece bizim vatandaşımız, dışarıda da bizi en iyi şekilde temsil eden arkadaşlarımızdır."

- "Türk kültürünü öğreniyorlar"

Okulun 5 yaş grubu öğretmeni Fatma Demirtaş, yabancılar ve Türk öğrencilerin bir arada bulunmasının eğitimin kültürel zenginlikleri bakımından olumlu etkileri bulunduğunu vurguladı.

Bu durumun her iki taraf için de geçerli olduğuna işaret eden Demirtaş, "Bizim Türk öğrencilerimiz yabancı kültürleri öğreniyorlar. Yabancı öğrenciler Türk kültürünü öğreniyorlar. Dil olarak kendi aralarında farklı işaret dillerini geliştirmeye başladılar." diye konuştu.

4 yaş grubu öğretmeni Elif Saraç ise öğrencilerin birbirleriyle çok çabuk kaynaştığını söyledi.

Saraç, "Aslında yabancı öğrencilerle aynı sınıfta olunur mu diye korkuluyor ama gayret başarılı bir şekilde birbirlerini çok çabuk kabul ediyorlar. Birbirlerini çok seviyorlar. Hem oyunlara birlikte giriyorlar hem birbirlerine kültürlerini anlatıyor; tabii ne kadar anlatabilirlerse. Çok basit oluyor ama kolay ve güzel oluyor. Çocuklar kaynaşmadan çok mutlu." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA