Bilecik'te ''Asansör Yok Günü''

Bilecik Belediyesi tarafından sağlıklı ve hareketli bir toplum bilinci oluşturulması amacıyla kutlanan ‘’Asansör Yok Günü’’ için kentteki başta Bilecik Valiliği olmak üzere bütün kurumlara bilgilendirici ve farkındalık oluşturucu görsel ve ekler sunuldu.

Bilecik'te ''Asansör Yok Günü''
24 Nisan 2019’da, Now we Move kampanyasının bir parçası olarak “Avrupa Asansörsüz Günü” gerçekleştiriliyor. “Asansör Yok Günü” meşgul insanların günlerine fiziksel aktivite eklemelerinin basit bir yolunu vurgular ve bunun yerine merdivenleri kullanmayı teşvik etmek amacıyla kutlanıyor. Tüm kuruluşlar ve bireysel vatandaşlar, bazı asansör veya yürüyen merdivenleri kendi tesislerinde gönüllü olarak kapatarak girişime katılmaya davet edilir.

Çalışma hakkında bilgi veren Avrupa Hareket Koordinatörü Hülya Eçen Çalışkan, “Asansör yok günü gibi halka açık etkinliklerle, insanların günlük rutinlerine fiziksel aktiviteleri nasıl içerdiklerini yeniden gözden geçirmelerini sağlayacağımızı umuyoruz. Asansörün kullanımlarını caydırmak gibi basit eylemler onlara en çok harcadıkları ortamları kolayca bulabilecekleri fırsatlar sunuyor. Asansörsüz Gününün genel fikri, asansörler yerine merdiven kullanımını günlük olarak kullanmaktır. 26 Nisan 2017 tarihinde Avrupa’da asansör kullanmama günü olarak geçiriliyor. ISCA ve yerel ortakları, vatandaşları, kuruluşları, kurumları ve şirketleri, binalarındaki asansörler ve yürüyen merdivenlerin bir kısmını mühürlemek ve çalışanlarını veya meslektaşlarını merdivenleri kaldırmaya teşvik etmek için davet ediyor. Asansörler yerine merdiven kullanımını teşvik etmek ve insanları hareketin faydaları hakkında bilgilendirmek için o gün binanızda ki asansörleri kapatarak girişime katılabilirsiniz” dedi.

“Merdiven çıkarak, kalori yakın ve sağlıklı olun”

Asansör kullanımının aksine merdiven kullanımının önemine değinen Çalışkan; “Merdivenleri tırmanmakla ilgili birkaç gerçek: Merdivenlerden çıkmak, yürüyüşten üç kat daha fazla kalori yakıyor. Dakikada yaklaşık 8-11 kalori enerji gerektirir ve diğer orta yoğunluktaki fiziksel aktivitelerden daha yüksektir. 70 kilogramlık bir kişi iki kat merdivenden çıkarsa günde 30 kalori yakabilir her biri yaklaşık 12 adım. Günde üç kez altı basamak merdivenden çıkmak 90 kalori yakacak. Yaktığınız kalorilerin sayısı vücut ağırlığınıza bağlıdır, zira daha ağır insanlar daha hafif olanlardan daha fazla kalori yakarlar. Haftada 55 sefer merdivenden tırmanmak hareketsizliğe bağlı sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabilir. Sağlıklı kemiklerin, kasların ve eklemlerin inşa edilmesine ve korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA