Iğdır'da 'Bir Çocuk Bin Üzüm' Projesi

Geçmişte üzüm üretimiyle bilinen Iğdır'da üzüm türlerinin kaybolmaması için başlatılan projeyle öğrenciler tarafından bu meyvenin fidanı dikiliyor Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadiye Peral Eyduran: 'Hayata geçirdiğimiz projeyle bu yörede yaşayan çocuklar, unutulmuş üzüm çeşitlerini tanıyacak'

Iğdır'da, üzüm yetiştiriciliğinin yeniden yaygınlaştırılması için öğrencilere üzüm fidanı diktiriliyor.

Iğdır Üniversitesi ve Özdemir Köyü Ortaokulunun birlikte yürüttüğü "Bir Çocuk Bin Üzüm" projesi kapsamında, köy okullarındaki öğrenciler üzüm yetiştiriciliğine teşvik ediliyor.

Geçmişte üzüm üretimiyle bilinen ve son zamanlarda üretimin durması nedeniyle Iğdır Üniversitesinin girişimiyle yeniden üzüm yetiştirilmeye başlanan kentte, üretimin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Üniversite tarafından üretilen farklı türlerdeki yaklaşık bin fidan, kente bağlı 10 köyde tahsis edilen bin metrekarelik alanlara öğrenciler tarafından ekiliyor.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadiye Peral Eyduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm üretiminin yeniden başlaması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Proje kapsamında Iğdır'da yetiştirilebilecek birçok üzüm türünün üretimine başlanacağını belirten Eyduran, "Hayata geçirdiğimiz projeyle bu yörede yaşayan çocuklar, unutulmuş üzüm çeşitlerini tanıyacak. Üzüm, insan sağlığı açısında çok önemli bir meyve. Türkiye'de büyük boyutlarda ihracatı yapılan, üreticiye büyük ölçüde ekonomik katkı sağlayan bir meyvedir." dedi.

Üzüm üretiminin gelecekte bölge için büyük bir gelir kapısı olabileceğini aktaran Eyduran, "Çok uzun yıllar yaşayan bir meyve, bu da gelecek nesiller için önemli bir geçim kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Sadece asmanın meyvesiyle değil, üzümün çekirdeğiyle, yaprağıyla her şeyiyle yararlanılabiliyor. Iğdır'ın toprağı asma için çok verimlidir, bunun için geleceğimizin teminatı çocuklarımıza asma yetiştiriciliğini göstermek istiyoruz." diye konuştu.

Üzüm fidanlarının dikildiği Özdemir Köyü Ortaokulundan, Türkçe öğretmeni Havva Dinç ise şunları söyledi:

"Öğrencilerimiz kendi elleriyle diktikleri asma fidanlarının bütün bakımlarını yapacaklar, sulama yaparak gelişmesini takip edecekler. Bu bölgede üzüm türleri kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Iğdır'da üzüm türlerinin kaybolmasını istemiyoruz, bu manada projemizi üzüm türlerinin yaygınlaşması için geliştirdik."

Proje kapsamında, el hakkı, askeri, inek emceği, kırmızı kişmişi, beyaz kişmişi, miskalı, erkek miskalı, haçabaş, kuzu kuyruğu, yezandayi ve kerim gandi türleri toprakla buluşacak.

Kaynak: AA