AK Partili Yavuz: SAS ile sonuçları yıldırım hızıyla alacağız

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, "SAS ile sonuçları yıldırım hızıyla alacağız" dedi.

AK Partili Yavuz: SAS ile sonuçları yıldırım hızıyla alacağız
AK Partili Yavuz: SAS ile sonuçları yıldırım hızıyla alacağız
AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Beyaz TV'de yayınlanan 7. Gün programında soruları yanıtladı. Seçim güvenliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Yavuz, AK Parti'nin seçim sonuçlarını nasıl öğrendiğini anlattı.

SONUÇ ALIM SİSTEMİ (SAS) ile ilgili bilgiler veren Yavuz, 'Daha seçim sonuçları sandık sonuç tutanağına bağlanıp imza altına atılmadan; biz her seçim türü içinde oy sayım döküm çizelgesi hazırladık. Bizim müşahit köşede duruyor Açılan her sandık ve sayılan her pusulada kendi işaretliyor, sonra belediye seçimi için ayrı, il genel meclis üyesi için ayrı, belediye meclis üyeliği için ayrı oy sayım ve döküm çizelgelerimiz var. Bu çizelgeye işliyor. Büyükşehir belediye başkanlığı oyları sayıldı; daha imza alınmadan bizim müşahit yan tarafa geçiyor bizim SAS sonuç adım sistemine bildiriyor' şeklinde konuştu

'CHP ORTAM DİNLEYİCİ PROGRAM KULLANDI'

Bu seçimde de SAS sitemini kullanacaklarını söyleyen AK Partili Yavuz, 'Bu ilk kez 2014 seçimlerinde uyguladığımız bir sistem ve bunu her seferinde geliştiriyoruz' diye konuştu.

CHP'nin Adil Seçim Platformu ile ilgili de konuşan Yavuz, 'Muhtemelen CHP de SAS sistemine özendi ve bu sistemi 24 Haziran seçimlerinde benzerini kurgulamak istedi. Adil Seçim Platformu adıyla üretti. Bizce yasal olamayan şekilde kurguladı. Ben YSK'ya itiraz ettim, savcılığı da suç duyurusunda bulundum. Yasal olamayan şekilde kurguladı ama buna rağmen de yürütemediler. CHP ortam dinleyici program kullandı' ifadelerini kullandı.

'1 MİLYON KİŞİYLE BU İŞİ YAPIYORUZ'

'Bu sistemi işletebilmemiz için 118 yerde merkez kurduk' diyen Yavuz, 'Türkiye'de istanbul hariç İstanbul'un çeşitli yerlerinde de kurduk; her yerde 25 sandıktan bir görevli belirledik ve bu merkezde ekranın karşısında sonuç almak için görevli belirledik. Her 25 sandığa ve bu merkezde ekranın karşısında sonuç almak için görevli eğitildi. 118 yere de SAS koordinatörleri, çağrı merkezi koordinatörleri yerleştirdik. Her birini ayrı yetiştiriyoruz. Çağrı merkezlerinin tamamı da 7 bin 277 artı İstanbul. İstanbul'daki çarğrı merkezi görevlilerimizin sayısı da bin 893. Yaklaşık 10 bin kişi çok aktif bilgisayar ekranlarının karşısında sonuç almak için hazırlanıyor. Bir de bunlara sonuç verenler var. Bunların sayısı da 870 bin kişi. Yani AK Parti bu sistemi kalem kalem belirledi. 1 milyon kişiyle biz bu işleri yürüyoruz. O gün çok aktif bir şekilde seçimlerde rol alacak kişi sayısı ise 1milyon 30 bin 198 kişi' açıklamalarında bulundu.

AK PARTİ SAS'A NELER EKLENDİ?

SAS'a çok büyük eklemeler yaptılarını vurgulayan Yavuz şunları söyledi:

'Başarılı olmak için geleneksel sistemleri kenara koymadan teknolojiden de en üst düzeyde istifade etmeyi becermeniz gerekiyor. Bunu AK Parti çok iyi yapıyor. Erdoğan gibi bir lideriniz varsa bunu yapmanız çok daha kolay oluyor.

SAS sadece öğrenmemize yetmiyor bir de sonuçları öğrenelim ama itiraz edeceğimiz yerleri de çok önceden belirleyebilelim istiyoruz. Daha sistem işlerken biz aksayan yerler varsa anında tespit edelim istiyoruz. SAS ile sonuçları yıldırım hızıyla alacağız çünkü üzerine çok şey koyduk.

Örnek verecek olursam; o güne ilişkin genel merkezde 100 kişilik bir heyet çalışıyor .Geçen dönemlerden farklı olarak itiraz ve şikayetleri takip eden bir merkez kurduk. Bu hep vardı ama yeni bir sistem kurguladık. Hemen müdahale edeceğiz. Her aşamasını takip ediyoruz. Diyelim ki; sandıklar Doğu'da 16.00'da açılacak Batı'da17.00'de açılacak. İstanbul veya Ankara'da sandıklar 17:00'de açılacak, ilk büyükşehir oyları sayılacak. Büyükşehir oyu sayıldı ve daha sizin sisteme en hızlı sayılan bir sandıktan bir bilgi geldi. Biz hemen o gelen bilgileri daha önceki seçimlerde almış olduğu oy oranlarını da mukayese ettirerek bir simülasyona tabi tutuyoruz. Ve sistem diyor ki; bu sandıkta geçen seçimlere oranla böyle bir sonuç varsa, bu sandıktan hareketle başka sandıklar da geçen seçimlere oranla bu benzerliği de ortaya koyduğumuzda, şöyle bir sonuç çıkartır, işte size Ankara'nın sonucu diyecek. Bu o kadar hızlı olacak ki...

Diyelim ki Ankara'da 50 sandık geldi, Türkiye'de 196 bin sandık var. Bize 10 bin sandık geldi, 10 bin sandık geçmiş seçimlerle mukayaese edildiğinde nasıl bir yönelim içindeyse yüzde 99 diğer sandıklar da aynı yönelim içindedir.