Adana'nın Eğitim Vizyonu Masaya Yatırıldı

Adana’da üçüncüsü düzenlenen sivil diyaloglar buluşmasında, kentteki eğitim vizyonu masaya yatırıldı.

Adana'nın Eğitim Vizyonu Masaya Yatırıldı
Çukurova Kalkınma Ajansında üçüncüsü düzenlenen sivil diyaloglar buluşmasında Adana’nın 2023’e doğru eğitim vizyonu konusu ele alındı. Etkinlikte konuşan Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, "Devlette rekabet üstünlüğünü sağlamak için eğitime daha çok önem veriliyor. Kalkınan ülkelere baktığımız zaman hepsinin rekabet gücü yüksek ve eğitimde de üst seviyelerde olduğunu yapılan sınavlarda görüyoruz" dedi.



Sinop nüfusunun 2 katı öğrencimiz var

Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz," Adanamızda toplam eğitim kurumu sayısı bin 99 bunun bin 87’si özel geri kalanları özel. Toplam 18 bin 417 derslik ile 400 bin 82 öğrencimiz var. Bu 400 bin 82 öğrenci dediğimiz aslında Osmaniye’den bahsediyoruz. Osmaniye’nin toplam nüfusu kadar Sinop’un 2 katı nüfusu kadar eğitim öğretim çağındaki öğrencinden bahsediyoruz. Öğrencilere eğitim veren 30 bin 234 öğretmenimiz var" şeklinde konuştu.



Her gün 22 bin öğrenciye servis hizmeti

Taşımalı eğitime de değinen Yavuz, "Okulların olmadığı veya kapandığı yerleşim yerlerinde yaklaşık 22 bin öğrencimizi her sabah taşıma merkezine devlet olarak servisle götürüyoruz. Akşam tekrar evlerine bırakıyoruz. Bizim diğer konumuz 118 okulumuzda hala ikili eğitim yapıyoruz. 2023’e doğru en önemli hedeflerimizden birisi ikili eğitimi sonlandırıp normal tam gün eğitime geçmemiz gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.



Büyüme olmadan kalkınma olmuyor

Bilginin hızlı bir şekilde tüm nüfusa yayıldıkça her alanda üretkenliğin arttığını söyleyen Mustafa Yavuz, "Eğitim sadece insan oğlunun yeteneklerini geliştiren değil aynı zaman toplumun kalkınmasını sağlayan en önemli araçlardan ve itici güçlerden birisi. 2023’de Adana’da nasıl bir eğitim resmi görmek istiyoruz, büyüme olmadan kalkınma olmuyor. Her büyüme de kalkınma demek değildir. Çin ile Hindistan bunun en güzel örneğini oluşturuyor. Büyüme rakamları çılgın rakamlar neredeyse yüzde 10’lar civarında büyüyorlar ama kalkındıklarını söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Kenar mahallerde suç oranları yüksek

Nitelikli eğitimden uzak olan çocukların suça sürüklendiğini aktaran Mustafa Yavuz, "Suça sürüklenen çocukların büyük bir kısmının gecekondu veya göçle oluşan kenar mahallerindeki nitelikli eğitime erişme sıkıntısı olan bölgelerde ikamet ettiği ortaya çıkıyor. Bu sonuç düzensiz ve kent kapasitesini zorlayan yönetilemeyen göç sorunuyla doğrudan bir ilişki olduğunu bizlerin önünü koyuyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA