Irak'ta Önlem Alınmazsa Sel Felaketi Yaşanabilir

Iraklılar önlem alınmazsa şiddetli bahar yağmurları ve İran'dan gelmesi muhtemel sel suları nedeniyle gelecek aylarda ülkede bir felaket yaşanmasından endişe ediyor.

Irak Meclisi Basra Milletvekili Cemal Muhammedavi, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin kuzey, orta ve güney kesimlerinin bahar aylarında olası bir sel felaketinden etkilenebileceği uyarısında bulundu.

İran sınırında yer alan, ülkenin güneyindeki Meysan vilayetinde akarsu yataklarında su seviyesinde ciddi artış olduğunu ve Basra ile Meysan arasındaki bazı su setlerinin yıkıldığını belirten Muhammedavi, Irak merkezi hükümetine ivedi şekilde gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.

Basralı Milletvekili, su artışının devam etmesi ve tedbir alınmaması halinde doğal bir felaketin kapıda olduğunu kaydetti.

- Bağdat'ın güneydoğusunda 50 bin kişi tehlikede

Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu Milletvekili Enam el-Gezayi de önceki gün düzenlediği basın toplantısında, başkent Bağdat'ın güneydoğusundaki Cısr Diyala bölgesinin İran'dan gelen su seviyesindeki artış nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtmişti.

Sirvan ve Dicle Nehirlerinin taşması halinde 300 ev ve 50 bin vatandaşın ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapan Gezayi, nehir sularının taşmaması için beton duvarların inşa edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

İran'ın Huzistan eyaletinde, 28 Ocak'ta etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan fazla suyun tahliyesi amacıyla Dez ve Kerhe baraj kapaklarının açılması sonucu bazı ilçelerde sel meydana gelmişti.

Bu tür durumlar İran'dan Irak'a doğru akan nehirlerde de su seviyenin artmasına ve sel felaketi yaşanmasına yol açıyor.

Ayrıca Irak'ta önceki yıllara oranla bu yıl yağmur ve kar yağışlarında ciddi artış görüldü. Ancak ülkenin yetersiz alt yapısı ve bakımsız kalan barajları, seviyesi artan yağmur sularını tutabilecek ve taşıyabilecek kapasitede değil.

Altyapısı ciddi şekilde zarar gören Irak'ta geçen yıl kasım ayında yaşanan sel felaketinde onlarca kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda ev de hasar görmüştü.

Kaynak: AA