Venezuela'nın Kolombiya Sınırında İnsanlar Barış İşinde Yaşıyor

Kolombiya sınırındaki Venezuelalılar çatışma korkusundan uzak, barış içinde yaşıyor.

Venezuela’daki mevcut siyasi kriz nedeniyle gerginlikler artarken, Venezuela’nın Kolombiya sınırında hayat normal bir şekilde devam ediyor. Özellikle, Kolombiya sınırındaki Venezuelalılar yükselen iç ve dış baskılardan ayrı olarak yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor. Venezuela’nın Tachira eyaletinde bulunan San Antonio del Tachira’dan geçen, iki ülke arasındaki önemli olan kapıdan her gün 35 binden fazla insan sınırı geçiyor. Kolombiya’da alışveriş yaparak günü geçiren Venezuelalılar daha sonra geri dönüyor.

Sınırda yaşayan Venezuelalı Aurelio Campos, "Burada yemek var. Yemek olmadığını gerçekten söyleyen birçok insan var. Mesele şu ki, Venezuela’nın zenginliği için bir bahane bulmak için Venezuela’ya müdahale etmek istiyorlar. Bunu yapmak istiyorlar" dedi.

Sınırdaki hareketli yaşam hakkında konuşan Venezuelalı Francisco Vera, "Burada, sınırda, dünyanın bizi olmamızı istediği şey olmadığımızı görüyorsunuz. San Antonio-Cucuta arasındaki Latin Amerika’daki en canlı ve en sakin sınırdayız" ifadelerini kullandı.

Jesica Moreno ise, "Her gün anavatanımızda olan şey budur. Venezuela’ya giden Kolombiya halkı ve Kolombiya’ya giden Venezuela halkı, çünkü bir kardeşlik var çünkü biz kendi ihtiyaçlarımıza hizmet eden kardeş insanlarız" dedi.

Sınırda, siyasi bölünmenin her iki tarafındaki insanlar, herhangi bir açık çatışmadan kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir. Onlar için bu sınır her zaman barışçıl bir sınır olacak.

San Antonio del Tachira, Venezuela’nın Tachira eyaletinde bulunan bir şehirdir. Kolombiya’daki Cucuta ve San Cristobal şehirlerini birbirine bağlayan Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü’nün karşısındaki yoğun otoyol, San Antonio del Tachira’dan geçen iki ülke arasında önemli bir kapıdır.
Kaynak: İHA