Nano Ölçekli Cihaz Hücrenin Enzimlerini Görüntüledi

Bilim insanları, canlı hücresinin derinlerine gizlenmiş küçük miktardaki enzimleri görününür kılabilen ışıklı bir nano cihaz geliştirdi.

Sonuçları "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, Chicago Üniversitesinden Yamuna Krishnan ve meslektaşları tarafından tasarlanan dokuya uyumlu nano ölçekli cihazın, hem “algılama” hem de “yönelme” modüllerini içerdiği kaydedildi.

Araştırma ekibinin tasarladığı prototip cihazın ışıklı sensörünün, "disülfit değişimi" denilen kimyasal reaksiyonla karşılaştığında parladığı belirtildi.

Belirli bir DNA segmentinden oluşan yönelme modülünün ise cihazı, taşıyıcı işlev gören ve "endozomlar" olarak bilinen hücre organellerine yönlendirdiği ifade edildi.

Araştırmada, "Caenorhabditis elegans" adı verilen solucanların hücrelerine yerleştirilen cihaz, endozomların içindeki disülfit değişimini katalize eden iki enzimi açığa çıkardı.

Araştırmacılar, cihazı difteri bakterisi (Corynebacterium difteri) ile enfekte olan solucan hücresine yerleştirdi ve bakterinin, güçlü toksinini üretmek için bu enzimlerden birini alıkoyduğu ortaya koydu.

Bilim insanları, cihazın algılama ve yönelme modüllerinin çok çeşitli hücresel yapılardaki çeşitli enzimleri görüntülemek için amaca göre uyarlanabileceğini belirtti.

Kaynak: AA