Adana'da AFAD'dan Kimyasal Sızıntı Tatbikatı

Yüreğir Devlet Hastanesinde, AFAD ve sağlık ekiplerinin katılımıyla muhtemel kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer kaynaklı sızıntılara yönelik tatbikat yapıldı Senaryo gereği hastanede kimyasal maddeden etkilenen sağlık çalışanına KBRN ekiplerince müdahale edilmesi ve ortamda ölçümler yapılması canlandırıldı.

Adana AFAD ve sağlık ekiplerinin katılımıyla kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer (KBRN) kaynaklı sızıntılara ilişkin tatbikat gerçekleştirildi.

Yüreğir Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği, patoloji bölümünde çalışma sırasında çıkan asit bazlı küçük yangına müdahale eden çalışan, farkında olmadan yere dökülen kimyasal maddeden etkilenerek bayıldı.

Hastanedeki sivil savunma birimi ve yetkililere haber verilmesi üzerine kimyasal sızıntıyla ilgili "turuncu kod" uyarısı yapıldı.

Anonsun ardından hemen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve hastanedeki sivil savunma ekiplerine haber verildi.

Özel kıyafet giyen AFAD KBRN ekipleri, kimyasal maddenin bulunduğu patoloji bölümünde keşif yaptı. Ekipler ardından bayılan sağlık görevlisine ilk müdahalede bulunarak tedaviye alınmasını sağladı. Ekipler ayrıca görevlinin kimyasaldan temizlenmesi için çalışma yaptı.

Alandan numunelerin alınmasının ardından sonlandırılan tatbikatta AFAD'dan 30 kişilik ekip yer aldı.

- "KBRN konusunda eğitim üssüyüz"

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü KBRN Ekip Amiri Sakıp Dorum, gazetecilere yaptığı açıklamada, kimyasal sızıntı gibi benzer olaylara hazır olduklarını söyledi.

Kendilerine gelen ihbarların ardından KBRN aracıyla 30 kişilik ekiple en kısa sürede olay yerine intikal ettiklerini belirten Dorum, özel kıyafetli görevlilerin olayın gerçekleştiği yerde ölçüm yaparak içerideki zehirlenmenin türünü tespit ettiğini anlattı.

Dorum, Adana AFAD olarak KBRN konusunda eğitim üssü olduklarını dile getirerek, "Ekibimizde ilk müdahale, cihazlar, arındırma konusunda eğitimli 30 kişi var. Türkiye'nin her yerine özellikle sınır bölgelerinde ekiplerimiz görev yapmaktadır. Aracımızın sızdırmazlık özelliği vardır. İçinde filtreler yoluyla temiz hava üretme özelliğine sahiptir." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA