Ayrılıkçı Katalan Siyasetçilerin Davası Yarın Başlıyor

Katalonya'da 'devlete karşı ayaklanma' dahil dört farkı suçla itham edilen 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinin davası Yüksek Mahkemede görülecek.

İspanya'da Katalonya'daki bağımsızlık girişimleriyle bağlantılı olarak "devlete karşı ayaklanma" dahil dört farklı suçla itham edilen 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri hakkındaki dava başkent Madrid'deki Yüksek Mahkemede yarın başlayacak.

İspanya'da Anayasa Mahkemesinin yasa dışı ilan etme kararına rağmen Katalonya özerk yönetiminde 1 Ekim 2017'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ile bağlantılı olarak suçlanan 12 sanıktan dokuzu tutuklu, üçü tutuksuz yargılanacak.

Sanıklardan dokuzu eski Katalonya özerk yönetimi hükümetinin üyesi, biri eski Katalonya parlamento başkanı, kalan ikisi de bağımsızlık yanlısı sivil girişimleri organize eden örgütlerin liderleri.

Savcılık, İspanya hükümeti adına dava açma yetkisi olan Devlet Avukatlığı ve aşırı sağ görüşlü Vox partisi olmak üzere toplam üç kurum, sanıklar hakkında "devlete karşı ayaklanma", "isyana teşvik", "devletin kurumlarına itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" suçlamalarıyla farklı hapis cezaları talep ediyor.

Savcılık, tutuklu dokuz Katalan siyasetçiyi "devlete karşı ayaklanma" ile suçlarken, bunlardan eski Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras için 25 yıl, eski Katalonya Meclis Başkanı Carme Forcadell, eski Katalonya Meclis Divanı Üyesi Jordi Sanchez ve bağımsızlık yanlısı Omnium Cultural adlı sivil toplum örgütünün eski başkanı Jordi Cuixart için 17'şer yıl, geri kalan altı eski Katalan bakan için ise 16'şar yıl hapis talep ediliyor.

Devlet Avukatlığı kurumu ise Katalan siyasetçiler hakkında "isyana teşvik" suçundan Junqueras için 12 yıl, Forcadell için 10 yıl, Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart için 8 yıl, diğer eski Katalan bakanlar için ise 11 yıl 6'şar ay hapis istiyor.

100 biner avroluk kefalet bedelini ödeyerek şartlı serbest kalan eski Katalan bakanlardan Carles Mundo, Santi Vila ve Meritxell Borras ise 7'şer yıl hapis talebiyle mahkemeye çıkacak.

Aşırı sağ görüşlü Vox partisi ise tutuklu Katalan liderler için 74'er yıl, tutuksuz olanlar için ise 24'er yıl hapis cezası istiyor.

- Duruşma Genel Kurul salonunda yapılacak

Bu arada Madrid'deki Yüksek Mahkemede görülecek dava, mahkemenin, özel davalar (23 Şubat 1981'deki darbe girişimiyle ilgili dava gibi) ve önemli günler için kullandığı Genel Kurul salonunda gerçekleşecek. Sanıklar, normalden farklı olarak mahkeme heyetinin karşısında değil avukatlarının arkasındaki sandalyelerde oturacak.

İspanyol devlet televizyonunun yayınıyla canlı olarak verilecek davanın görüldüğü salona cep telefonu, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi ses ve görüntü alabilecek cihazların sokulmasına izin verilmeyecek. Mahkeme, toplamda 100 kişinin salona girmesine izin verecek.

Davanın ilk gününde Katalonya özerk yönetim başkanı Quim Torra da iki bakanıyla salonda olacak. Yüksek Mahkeme diğer günler için ise Katalonya ve Bask parlamentosundan ikişer kişiye ve Katalonya hükümetinden bir kişiye yer ayıracak.

Davayı izlemek için 170 medya kuruluşundan 600'den fazla gazeteci akredite oldu.

3 ay sürmesi beklenen davada eski İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, eski İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, eski Maliye Bakanı Cristobal Montoro, Katalonya Meclis Başkanı Roger Torrent, eski Katalonya Başkanı Artur Mas, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ve Bask özerk yönetimi başkanı İnigo Urkullu gibi önemli isimler de şahit olarak dinlenecek.

Öte yandan İspanyol yargısından kaçarak yurt dışında Avrupa'nın farklı kentlerine giden eski Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, eski Katalan bakanlardan Antonio Comin, Lluis Puig, Meritxell Serret ve Calra Ponsati, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinin Genel Sekreteri Marta Rovira ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinden eski milletvekili Anna Gabriel bu davada yargılanmayacak.

Katalonya özerk yönetimi hükümeti ve sanıkların avukatları, 12 Katalan'ın yargılanmasının "siyasi bir dava olduğunu, sanıkların şiddet içeren hiçbir olaya karışmadıklarını, İspanyol demokrasisinin yargılandığını ve bu davanın Avrupa'nın utancı olduğunu" savunuyor. "Beraat etmeleri için halen bir umut var" diyen avukatlar diğer yandan olası bir hapis cezasına karşı Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine itiraz etmek için hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Kaynak: AA