Antalya'da Fırtınada 197 Elektrik Direği Yıkıldı, 212 Kilometrelik Elektrik Hattı Hasar Gördü

Antalya’yı etkisi altına alan şiddetli yağış, fırtına, hortum ve Isparta’yı etkisi altına alan kar yağışı ile fırtına nedeniyle toplam 197 elektrik direği yıkılırken, 212 kilometrelik elektrik hattı hasar gördü. Bölgeyi 4 gün boyunca etkisi altına alan olumsuz hava koşullarına karşı kriz masası kuran AEDAŞ, tüm izinleri iptal etti, sahadaki ekip sayısını artırdı.

Antalya'da Fırtınada 197 Elektrik Direği Yıkıldı, 212 Kilometrelik Elektrik Hattı Hasar Gördü
4 günde 981 arızaya çözüm üreten Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (AEDAŞ) Çağrı Merkezi de rekor çağrıya yanıt verdi. Günde ortalama 5 bin olan arama sayısı 26 Ocak Cumartesi günü 54 bini aştı. Kriz masasında operasyonu AEDAŞ Genel Müdürü Bahadır Müdüroğlu yönetti. 24-27 Ocak tarihleri arasında Antalya’yı ve 26-28 Ocak tarihleri arasında Isparta’yı etkisi altına alan olumsuz hava şartları, elektrik iletim hatlarında da büyük tahribata yol açarken, AEDAŞ kesintisiz enerji için mücadele etti.

Meteorolojinin hava tahminlerini 4-5 gün önceden alarak iş planlarını buna göre düzenleyen AEDAŞ, 24 Ocak tarihinde Antalya’nın merkez ve batı ilçelerinde şiddetli yağış ve fırtına başlamadan ön hazırlıklarını yaptı. Fırtınanın şiddetini artırması üzerine genel müdürlük binasında yer alan ve kesintileri uzaktan takip edip müdahaleyi mümkün kılan SCADA Merkezi’nde kriz masası oluşturuldu.

İlk etapta afetin büyük hasar verdiği Finike, Kumluca, Kemer, Kaş, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde yeni vardiya düzenleri oluşturularak izinler iptal edildi, ekip sayıları artırıldı. 24-25 Ocak tarihinde Isparta, Burdur ve yüklenici personel Antalya merkez ve batı ilçelerine gönderildi. 26-27 Ocak tarihlerinde de Isparta bölgesine Burdur ve diğer bölgelerden ekip takviyesi yapıldı.

197 elektrik direği yıkıldı, 212 kilometrelik hat hasar gördü

24-27 Ocak tarihleri arasında şiddetli yağış, fırtına ve hortum nedeniyle bölgede 197 elektrik direği yıkılırken, yaklaşık 147 kilometre alçak gerilim, 65 kilometre de orta gerilim hattı hasar gördü. Bu sırada 855’i Antalya, 126’sı ise Isparta’da olmak üzere toplam 981 adet arızaya çözüm üretildi. Söz konusu arızalar 377 bini Antalya, 33 bini ise Isparta’da olmak üzere toplam 410 bin elektrik abonesini etkiledi.

Elektrik kesintilerinde lokasyon belirleme ve trafonun hangi hattan beslendiğini görme olanağı sağlayan SCADA, kesinti yönetim (OMS) ve enerji izleme sistemleri ile gece gündüz olağanüstü bir performansla sahada mücadele veren ekibi ile 7/24 görev yapan AEDAŞ, 27 Ocak itibarıyla bölgede enerjisiz abone bırakmadı.

Bir günde 54 bin çağrı

Antalya’da can kaybına yol açan, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan, tarım arazileri, seralar ve binalara, elektrik hatlarına ağır hasar veren fırtına ve hortum nedeniyle AEDAŞ’ın Çağrı Merkezi de rekor çağrıya yanıt verdi. Günde ortalama 5 bin çağrı alınırken 26 Ocak Cumartesi günü gelen çağrı sayısı 54 bini aştı. Bu çağrıların 35 bini sesli yanıt sistemi ile 19 bini de müşteriyle direkt görüşerek karşılandı.

Teknolojiye yapılan yatırım meyvesini verdi

Bölgedeki tahribatını oldukça yüksek olduğunu dile getiren AEDEŞ Genel Müdürü Bahadır Müdüroğlu, "Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bölgemizi etkisi altına alan fırtına ve hortum ağaçları söktü, otomobilleri hatta uçakları sürükledi. Böyle bir ortamda halkımızın enerji sorunu yaşamaması için bizler de gece gündüz görev başındaydık. Bugüne kadar teknolojiye yaptığımız yatırımlar ve aldığımız önlemler sayesinde arızalara hızla çözüm ürettik ve 27 Ocak itibarıyla enerjisiz hiçbir bölgemiz kalmadı" dedi.

Kaynak: İHA