Finleap Connect Açıklaması 'Her Ay 8 Milyardan Fazla Finansal İşlem Yapıyoruz'

FinLeap Connect Yönetici Ortağı Taner Akçok: 'Açık bankacılıkta verilen veriler çok hassas. Usulsüzlüğü ve para aklamaya çok açık bir sistem bu. Bu sistemi doğru düzenlemek gerekir' 'Şu an kripto paralarda dalgalanmalar çok yüksek. Çok fazla kripto para var ve bu kripto parayı yapanlar yüzde 5060'ını elinde tutuyor. Manipülasyonlar olabiliyor'

FinLeap Connect Yönetici Ortağı Taner Akçok, "Her ay 65 milyon banka hesabı bağlıyor; 8 milyardan fazla finansal işlem yapıyoruz." dedi.

Forbes Avrupa tarafından "30 yaş altı 30 iş adamı" listesine giren FinLeap Connect Yönetici Ortağı Taner Akçok, İstanbul'da basın mensupları ile bir araya geldi. Kariyer basamaklarını nasıl yükseldiğine değinen Akçok, "Kariyerime ilk olarak Microsoft’ta başladım. Yaklaşık dört yıllık bir Microsoft tecrübesinin ardından girişimcilik serüvenine atıldım. Türkiye’de, Amerika’da ve Avrupa’da çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik görevi yaptım." dedi.

Avrupa'nın en büyük teknoloji platformu olduklarını aktaran Akçok, "Her ay 65 milyon banka hesabı bağlıyor; 8 milyardan fazla finansal işlem yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Açık bankacılık hakkında bilgiler veren Akçok, "Açık bankacılık aslında bir düzenleme. Bankalar son kullanıcıları ile ilgili sahip olduğu verileri müşterinin izni doğrultusunda paylaşma zorunluluğu. Aynı zamanda ödemeleri yine müşterinin izni doğrultusunda gerçekleştirme zorunluluğu. Türkiye'de açık bankacılık ile ilgili düzenlemeler halen çok olgun değil. Açık bankacılıkta verilen veriler çok hassas veriler. Usulsüzlüğü ve para aklamaya çok açık bir sistem bu. Bu sistemi doğru düzenlemek gerekir. Örneğin son kullanıcıyı korumak çok önemli. Avrupa'da son kullanıcıyı korumak için bir çok önlem alınmış durumda." diye konuştu.

Açık bankacılığın yeni bir sektör doğmaya başladı diyen Akçok, şunları söyledi:

"Bu sistemle 'Challenger Bank' dediğimiz yeni bankalar ortaya çıkmaya başladı. Bunlar geleneksel bankacılığın ürünlerine saldırmaya başladılar. Avrupa'da N26 denilen bir banka var. Şu an Avrupa'nın en değerli startup şirketi oldu. Bu şirketin bir tane dahi şubesi yok. N26'ya girip kontratlarınızı yeni banka servisine taşıyabiliyorsunuz. Hesapla ilgili analizler alabiliyorsunuz. Bunların hiçbirisini N26 kendisi yapmıyor. Sigortayı biz sağlıyoruz mesela. Ana bankacılığı başka bir şirketten alıyorlar. Yatırım ürünlerini başka bir yerden alıyor. Bu hizmetleri tek bir yerde birleştirerek hizmet veriyorlar."

Bitcoin'in daha çok ödeme sistemlerini etkileyeceğine vurgu yapan Akçok, "Bitcoin'i de güvenli olarak bir yerde tutumanız lazım. Günlük harcamalarınızda Bitcoin kullanabiliyor olmanız lazım. Bunun içinde bir kanala yani bankacılığa ihtiyacınız var. Şu an kripto paralarda dalgalanmalar çok yüksek. Çok fazla kripto para var ve bu kripto parayı yapanlar yüzde 50-60'ını elinde tutuyor paranın. Manipulasyonlar olabiliyor." dedi.

Türkiye'ye de açılma planları olduğunu anlatan Akçok, gerekli kanuni düzenleme ve teknolojiye sahip olamayan ülkelerin açık bankacılık sisteminde sıkıntı yaşayacağını vurguladı.

Kaynak: AA