'Özbek-Türk Sağlık İş Forumu' 3 Aralık'ta Taşkent'te Başlıyor

Özbekistan’ın başkenti Taşkent, Türkiye ile Özbekistan’ın sağlık alanındaki işbirliği kapsamında iki önemli programa ev sahipliği yapacak. 3-5 Aralık’ta 100’e yakın firmanın katılımıyla Özbek-Türk Sağlık İş Forumu, 29 Kasım-8 Aralık 2019 tarihleri arasında ise Sağlık Haftası düzenlenecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu iki programa katılmak üzere Özbekistan’a gidecek.

Türkiye ve Özbekistan “Her alanda stratejik işbirliği” vizyonu çerçevesinde, sağlık alanındaki ortak çalışmalarını artırıyor. Özbek-Türk Sağlık İş Forumu ve Fuarı, her iki ülke Sağlık Bakanlıkları koordinasyonunda ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) organizasyonunda gerçekleştirilecek.

Foruma, 80’e yakını Türk, 20’si Özbek olmak üzere toplam 100 firma katılacak. Forum, aynı kültürel mirasa sahip iki ülke arasında kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek güçlü ticaret köprüleri kurulması için fırsat sunuyor. Foruma sağlık yatırımı yapan şirketler, bölgede faaliyet gösteren hastane temsilcileri, sağlık bilişimi firmaları, ilaç, tıbbi cihaz, kozmetik ve hastane donanım firma temsilcileri katılıyor.

3 Aralık’ta Forum’un açılışını yapacak olan Bakan Fahrettin Koca, ziyaret kapsamında Özbek mevkidaşı Alisher Shadmanov ile bir araya gelerek iki ülke arasında sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik Niyet Beyanı imzalayacak. Forum boyunca iki ülkenin kamu sağlık kurumları arasında toplam 10 anlaşma imzalanması planlanıyor.

Sağlık Haftasında 27 hekim ve sağlık personeli görev alacak

Sağlık İş Forumu ile eş zamanlı olarak dokuzuncusu düzenlenecek olan Türkiye-Özbekistan Sağlık Haftasında 11 farklı branştan 27 hekim ve yardımcı sağlık personeli görev alacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle düzenlenen hafta boyunca muayene işlemlerinin yanı sıra tecrübe ve cihaz eksiklikleri nedeniyle yapılamayan özellikli ameliyatlar gerçekleştirilecek. Özbek sağlık çalışanlarına yerinde teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek.

Daha önce Taşkent’in yanı sıra Tirmiz, Fergana, Nukus ve Harezm gibi şehirlerde de düzenlenen Sağlık Haftalarında bugüne kadar tamamı başarılı 797 nitelikli operasyon ücretsiz olarak gerçekleştirildi, 3 bin 688 kişi muayene edildi.

Türkiye, girişimci ve insani dış politika vizyonu çerçevesinde farklı ülkelerde Sağlık Haftaları düzenliyor. Bu zamana kadar 3 kıtada 20 farkı ülkede 45 Sağlık Haftası düzenlendi.

Bu faaliyetlerde 4 binin üzerinde ameliyat yapıldı ve 25 bin kişi muayene edildi.
Kaynak: İHA