Katar Ve Türkiye Arasında 2022 Dünya Kupası Güvenlik Anlaşması İmzalandı

Türkiye ile Katar Devleti arasında imzalanan protokol ile 2022’de Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası ile ilgili güvenlik önlemlerine ilişkin işbirliği yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Katar Devleti arasında Büyükçaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesi İşbirliği konulu imza töreni gerçekleştirildi.

Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası ile ilgili olarak yapılan işbirliğinde, güvenlik konuları kapsamında Türkiye, Katar’a destek verecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret eden Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani yapılan işbirliğine dair memnuniyetlerini dile getirdi. Katar Emiri Al Sani, Bakanlık binası girişinde Jandarma Merasim Bölüğü tarafından karşılandı. Al Sani, "Merhaba Asker" diyerek bölüğü selamladı ve ardından şeref defterini imzaladı. Her iki bakan makam odasına geçerek karşılıklı görüş bildirdi. Görüşmenin ardından, Katar Devleti Hükümeti 2022 Dünya Kupası Güvenlik Komitesi Danışma Ofisi Başkanı Tuğgeneral İbrahim Halil El Muhannesdiy ve İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, basın odasına geçerek protokol anlaşmalarını karşılıklı imzaladı. Görüşmeler çerçevesinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin de yer aldı.

Bakan Soylu’dan helikopter şovu teklifi

İçişleri Bakanı Soylu görüşmede yaptığı konuşmada, “Sizi ülkemizde ve bakanlığımızda görmekten gurur duyuyorum. Geçtiğimiz Ocak ayında gösterdiğiniz nezaket için şükranlarımı sunuyorum. Bir daha ki sefere Katar’a geldiğimizde Özel Harekat ve Jandarma polislerimizin helikopterleri ile gelip gösteri yapmak da nasip olur. İstihbarat karşılık eğitimimiz var. Jandarma’da 168 kişi bitti, önümüzdeki süreçte 50 kişi daha gelecek. Bu yıl Emniyette de iyi bir işbirliği yaptık yaklaşık 316 kişi oldu. Dünya Kupası ile ilgili arkadaşlarımız gidip geldiler çok daha iyi bir noktayız bugün iyi bir anlaşmanın altına imza atılacak ve iyi bir sonuç alınacak” dedi.



“Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimiz”

Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Al Sani, Bakan Soylu’nun helikopterli gösteri teklifini memnuniyetle karşılayarak, “Zat-ı alinizi Katar’a bekleriz. Karşılıklı ziyaretler işbirliğimizin güçlü olduğunu göstermektedir. Her alanda iş birliğimiz gelişmekte bu görüşmelerde güvenlik alanında iş birliğimizi geliştireceğiz. Katar ve Türkiye kardeşlikte öte sıkı bir ilişki yaşamaktadırlar. Bunlar olumlu gelişmelerdir. Bugün Dünya Kupası ile ilgili bir iş birliğine imza atacağız. Deneyimlerinizden yararlanmak amacındayız özellikle güvenlik alanında ve organizasyonlar ile ilgili Türkiye’nin yanında olacağını bilmekteyiz. Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir güvenlik alanındaki iş birliğini ileriye götürmek arzusundayız” diye konuştu.

Söz konusu niyet mektubu, 2022’de Katar’da düzenlenecek Dünya Kupasına ilişkin alınacak güvenlik tedbirlerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak desteğin hukuki zeminini oluşturuyor.

Varılan iş birliği kapsamında, büyük çaplı organizasyonların güvenlik ve emniyetinin temininde tecrübe paylaşımında bulunmak üzere ilgili kurum ve kişilerin desteklenmesi ve geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede, her iki ülkenin büyük çaplı organizasyonlarda görev ve yetkileri belirleyen mevzuatlar gözden geçirilmesi, tecrübe paylaşımında bulunulması, büyük çaplı organizasyon süreçlerinde suçla ve terörle mücadele tedbirleri, bu tür organizasyonlarda ev sahipliği yapılmasına ilişkin saha çalışmalarına katılım ile diğer alanlarda iş birliği faaliyetlerinin yürütülmesi planlanıyor.

Talepleri doğrultusunda Katar’a çevik kuvvet, mobil acil müdahale, özel harekat, bomba imha ve KBRN konularında personel desteği sağlanacak. Ayrıca bomba arama ile çevik kuvvet müdahale köpeği de gönderilecek. Mektubun imzalanmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2022 Dünya Kupasında görevlendirilecek personele ilişkin bir protokol hazırlanmasına yönelik çalışmalara başlanacak.
Kaynak: İHA