Vezneciler'deki Terör Saldırısı Davası

Vezneciler'de 7 Haziran 2016'da 6'sı polis 12 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, aralarında terör örgütü PKK elebaşılarının da bulunduğu 6'sı tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddetti.

Vezneciler'de 7 Haziran 2016'da 6'sı polis 12 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, terör örgütü PKK elebaşıları Murat Karayılan, Duran Kalkan ve Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 20 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 4 tutuklu sanık, tarafların avukatları ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı. İki tutuklu sanık ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada hazır edildi.

Dosyanın bir önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildiğini hatırlatan Mahkeme Başkanı Tamer Keskin, cumhuriyet savcısına mütalaa için söz verdi.

Mütalaanın hazır olmadığını ve ek süre talep ettiğini belirten cumhuriyet savcısı, 6 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanıklar ve avukatları ise suçsuz olduklarını iddia ederek, tahliye talebinde bulundu.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, 6 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.

Aralarında terör örgütü PKK'nın elebaşıları Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'ın da bulunduğu firari yakalamalı 12 sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emrinin ve kırmızı bülten çıkarılması konusundaki işlemlerin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Ocak'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, 7 Haziran 2016'da Fatih Şehzadebaşı Caddesi Vezneciler otobüs durağı istikametinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne ait iki midibüse yönelik terör saldırısına ilişkin soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede, saldırıda yaşamını yitiren 6'sı polis 12 kişi "maktul", 12 kişi "mağdur", aralarında polis memurlarının da bulunduğu 156 kişi de "müşteki" olarak yer aldı.

İddianamede, haklarında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK elebaşıları Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ile Ramazan Açıkyüz, Nuriye Kesbir, Mustafa Karasu, Hülya Oran, Elif Yıldırım'ın, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bombalayarak kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs etme", "olası kastla bombalama suretiyle öldürme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi", "olası kastla basit yaralama", "olası kastla yaralama", "olası kastla kemik kırığı oluşturacak şekilde yaralama", "zincirleme şekilde mala zarar verme" ve "silahlı terör örgütünün yöneticiliğini yapma" suçlarından yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet, altışar kez müebbet ve değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede diğer 12 sanığın da benzer suçlardan değişik oranlarda hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA