Tarihçi Talha Uğurluel'in FETÖ Davasında 'Maceracı' İfade Verdi

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in ’silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılandığı davada ‘Maceracı’ programının sunucusu Murat yeni tanık olarak ifade verdi. Yaptıkları sohbetin dini sohbet olmadığını kaydeden Murat Yeni, “Beni gören kişilerin aklına et, süt yemek gelir. Çay yemek sohbeti yapardık” dedi.

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel’in, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) üye olduğu gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Uğurluel ve avukatı hazır bulundu.

Duruşmada FETÖ kapsamında yargılanan ‘Maceracı’ programının sunucusu Murat Yeni tanık olarak ifade verdi. Yaptığı program gereği devamlı olarak Anadolu’yu dolaştığını kaydeden Yeni, “Kanala çok sık uğramazdım. Uğradığım zamanlarda sadece Talha Uğurluel değil kanalda çalışan tüm sanatçı arkadaşlarımızla bir araya gelir sohbet ederdik. Kanala ayda 2-3 kez seslendirme için giderdim. Bu sırada karşılaştıklarımla sohbet ederdim. Bu sohbetler dini sohbet tarzı sohbetler değildi. Kanalda reyting önemliydi. Kimsenin cemaat sohbeti yapmaya vakti yoktu. Tüm televizyonlar için öyledir. İşinizi iyi yapmazsanız kovarlar” dedi.



“Beni gören kişilerin aklına et, süt yemek gelir”

Yaptığı iş nedeniyle kendisini gören insanların aklına et, süt, yemek geldiğini kaydeden Murat Yeni, “Programlardan tanındığım için sohbetlere çağrılırdım. Yurtta öğrenciler beni sohbete çağırmıştı. Bu sohbetler çay yemek sohbetiydi, FETÖ sohbeti falan değildi. Talha Uğurluel’i sadece bir tarihçi, gezi ve tur rehberi olarak tanırım. Bunun dışında bu yapıyla alakalı bir iltisakına tanık olmadım” diye konuştu.



“Uğurluel’in örgüte açık seminerine katıldım”

Murat Yeni’nin ardından duruşmada tanık olarak ifade veren Özlem Darama ise, “Sanık Talha Uğurluel’in Afyonkarahisar’da Zafer Kolejinde örgüt içinde yapılan bir semineri vardı. Burada Uğurluel’in seminerine katıldım. Benim hakkımda da FETÖ’den soruşturma olduğu önemde Uğurluel hakkında soruşturma olduğunu öğrendim. İstanbul’a geldiğimde Beykoz Üniversitesi mesullüğü görevini yapıyordum. Öğrencilerle ara ara kamplar sohbetler düzenleniyordu. Uğurluel’in İzmit’te bulunan çiftliğinde bir kampın yapılacağını duymuştum. Mezun olan öğrenciler için restoranlar kapatılır törenler yapılırdı. O dönemde maddi sıkıntılar olduğundan öğrencilerin mezuniyet törenleri mütevelli heyetindekilerin evlerinde yapılmaya başlanmıştı. Beykoz tarafında oturan öğrenciler için de Talha Uğurluel’in evinde yapılacağını duymuştum” diye konuştu.



Söz alan Uğurluel, tanıkların aleyhte beyanlarını kabul etmediğini aktardı. Mahkeme heyeti diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Uğurluel’in "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, sanığın FETÖ ile irtibatı olan ve kayyum atanan şirketlerde birden fazla SGK kaydının bulunduğu bilgisine yer verilirken, örgüte ait müflis (batık) Bank Asya’da 77 hesabının bulunduğu, bu hesaplarından bir kısmının örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in talimatı sonrası örgüte ve bankaya destek amaçlı açıldığı belirtiliyor.

Soruşturma dosyasında temin edilen ifadelerden Uğurluel’in, örgütün düzenlediği sohbetlere katıldığı ve örgüt bünyesinde organize edilen birçok gezide yer aldığının anlaşıldığı belirtilen iddianamede, sanığın bu suretle FETÖ silahlı terör örgütü ile fiili ve organik bağ içerisinde bulunduğu anlatılıyor.
Kaynak: İHA