Türkiye'den ABD'nin yaptırım tehdidine cevap

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditlerine cevap vererek, "Yaptırım tehditlerinin sınırın diğer tarafından gelen terör tehdidinden daha büyük tehdit değil. Dolaysıyla kim ne söylerse söylesin, Türkiye olarak bölgeyi terörden arındırma konusunda çok azimli ve kararlıyız." dedi.

Türkiye'den ABD'nin yaptırım tehdidine cevap
Türkiye'den ABD'nin yaptırım tehdidine cevap
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditlerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, cevap verdi. Oktay, 'Yaptırım tehditlerinin sınırın diğer tarafından gelen terör tehdidinden daha büyük tehdit değil. Dolaysıyla kim ne söylerse söylesin, Türkiye olarak bölgeyi terörden arındırma konusunda çok azimli ve kararlıyız.' dedi.

'BİZDEN TERÖRİSTLERLE MASAYA OTURMAMIZI BEKLİYOR'


Trump, yaptırımlara ilişkin 'Çeliğe uygulanan gümrük vergisi yüzde 50'ye çıkacak. Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak.' ifadelerini kullanmıştı. Trump'ın yaptırım tehdidine Türkiye'den cevap geldi. Oktay, İngiliz Sky News kanalına verdiği mülakatta, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nı anlattı. YPG/PKK terör örgütünün, Türkiye için oluşturduğu tehdide dikkati çeken Oktay, 'Bir terör örgütüyle görüşemez veya pazarlık edemezsiniz. Bu gerçekçi değil. Terörle mücadele eden bir devlet var ve siz bizden teröristlerle masaya oturup konuşmamızı mı bekliyorsunuz? ' ifadesini kullandı.

'TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜTTEFİK OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK İSTEMEYİZ'


ABD ve İngiltere'nin, YPG/PKK ile iş birliği yapmasının 'acınacak bir şey' olduğunu kaydeden Oktay, 'Umarız bir yanlış anlaşılma ya da onların kim olduğunu bilmeme durumu vardır. Aksi halde müttefiklerimizin terör örgütleriyle de müttefik olduğunu düşünmek istemeyiz.' değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Avrupa ve NATO müttefiklerinin bu konudaki politikalarını değiştirmelerini umduğunu da söyledi.

Türkiye'den ABD'nin yaptırım tehdidine cevap

'YAPTIRIM TERÖR TEHDİDİNDEN DAHA BÜYÜK DEĞİL'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede izin istemediğini vurgulayan Oktay, şartların Türkiye'yi bu noktaya zorladığının altını çizdi. Türkiye'nin harekat öncesi ABD veya Avrupa'dan yaptırım gelebileceğini göz önüne aldığını dile getiren Oktay, 'Ancak bu tehditlerden hiçbiri, sınırın diğer tarafından gelen terör tehdidinden daha büyük tehdit değil. Dolaysıyla kim ne söylerse söylesin, Türkiye olarak bölgeyi terörden arındırma konusunda çok azimli ve kararlıyız.' diye konuştu.

'DÖRT MİLYON SURİYELİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ'

Türkiye'nin halihazırda dört milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ve rejimin İdlib'e olası operasyonu durumunda üç milyonun daha gelebileceğini kaydeden Oktay, 'Bize karşı çıkan herkes önce Türkiye'yi anlamalıdır. Bu durum sürdürülemez.' dedi. Türkiye'nin sivil konvoyu hedef aldığı iddialarının yalan olduğuna dikkati çeken Oktay, 'Operasyonun tamamlanması ve bir tampon bölge oluşturulması birkaç gün alabilir ancak siviller konusunda son derece dikkatli davranıyoruz.' ifadesini kullandı. Operasyon ile insani bir krize yol açıldığı yönündeki suçlamaları reddeden Oktay, 'Zaten bir insani kriz var ve sekiz yıldan uzun bir süredir devam ediyor.' değerlendirmesinde bulundu.