Rusya: YPG'yle anlaştık

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Lavrentiev, YPG, Şam ve Rusya'nın kuzey Suriye konusunda anlaşmaya vardığını ve Esad güçlerinin Menbiç dahil YPG'nin elindeki bölgelere girebileceğini açıkladı.

Rusya: YPG'yle anlaştık
Rusya: YPG'yle anlaştık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu (SMO) ile birlikte Suriye'nin kuzeyine yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. "Türk askeri Suriye toprağına 5 ila 10 kilometre arasında girebilir" diyen Lavrentyev, YPG/PKK, Şam ve Rusya arasında anlaşmaya varıldığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Barış Pınarı Harekatı tamamlandıktan sonra askerleri Suriye'nin kuzeyinden çekme niyetinde olduğunu söylediğini belirtti.

GÖREV TAMAMLANINCA TÜRK ASKERİ SURİYE'DEN ÇIKACAK

Lavrentyev, bugünkü basın toplantısında, "Erdoğan aslında operasyon yapacakları, amacının, onun anlayışına göre terörist olan gruplara karşı mücadele olduğu konusunda herkesi uyarmıştı. Dolayısıyla bu görev yerine getirilince Türk askerler Suriye'nin kuzeyinden çıkarılacak" dedi.

Rus diplomat, Suriye'nin Türkiye sınırında sadece Suriye askerlerinin bulunması gerektiği, bunun Suriye topraklarından Türkiye yönelik düzenlenen saldırılara karşı en iyi garanti olacağı yönündeki Rusya'nın duruşunu da hatırlattı.

Rusya: YPG'yle anlaştık

TERÖR ÖRGÜTÜ İLE ŞAM YÖNETİMİNİN ANLAŞTIĞINI DUYURDU


"Kürtler, Suriye hükümet ordusunun belli bölgelere girmesini kabul etti" diyen Lavrentyev, bunun, Kürt güçler ve Şam arasındaki görüşmelerden çıkan temel anlaşmanın olduğunu kaydetti.

Suriye hükümet ordusunun Menbiç'e girdiğini hatırlatan Rus diplomat, Suriye'nin kuzeyinde Şam'ın kontrolündeki arazilerin genişletilmesini konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Ayrıca TSK'ya, PKK ile mücadele amacıyla Suriye topraklarına 5 kilometre derinliğine girmesine izin veren 1998 Adana Anlaşması'nı hatırlatan Lavrentyev, "Bu anlaşmaya göre TSK, Suriye'ye girebilir ama orada daimi olarak kalamaz. Biz, Türk askerlerin Suriye topraklarında daimi varlığına karşıyız" ifadelerini kullandı.

"KAÇ IŞİD'LİNİN CEZAEVLERİNDEN KAÇTIĞINA DAİR BİLGİ YOK"
Kaç IŞİD'linin kaçtığına dair bilgiye sahip olmadığını dile getiren Lavrentyev, "Eğer Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm cezaevlerini sayarsak orada yaklaşık 12 bin IŞİD'li vardı. Dolayısıyla buna ailelerini, eşlerini ve diğerlerini eklersek çok daha büyük rakam çıkıyor" dedi.