Ak Parti'de başkan adayları

Muharrem Sarıkaya, Binali Yıldırım'dan boşalacak olan TBMM Başkanlığı için konuşulan isimleri yazdı.

Ak Parti'de başkan adayları
Ak Parti'de başkan adayları
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Binali Yıldırım 18 Şubat'ta başkanlıktan istifa edeceğini duyurdu.

Bu açıklamanın ardından yeni TBMM başkanının kim olacağı merak konusu olurken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ak Parti'nin adayını destekleyeceklerini açıkladı.

EN GÜÇLÜ İKİ ADAY


Kulislerde bir çok isim konuşulurken Gazeteci Muharrem Sarıkaya, en güçlü iki adayın Naci Bostancı ve Numan Kurtulmuş olduğunu yazdı.

Sarıkaya konuşulan başka isimlerin de olduğunu belirtirken 'MHP lideri Devlet Bahçeli aday çıkarmayıp AK Parti'nin gösterdiği isim kim olursa olsun ona destek vereceklerini açıkladı. Bu durumda iki partinin toplam oyu salt çoğunluğu aştığı için en çok üçüncü oylamada sonuç alınır. Dolayısıyla yeni Başkan'ın da AK Parti içinden olması kaçınılmaz görünüyor. Parti kulisinde ise adaylık için Numan Kurtulmuş, Naci Bostancı, Mustafa Şentop, Bekir Bozdağ'ın adı geçiyor. Favori gösterilen ise iki isim var MHP milletvekillerinin sıcak baktığı, Grup Başkanı Naci Bostancı ile makul ve sorun çözücü kimliği ile partinin ikinci adamı Numan Kurtulmuş' diye yazdı.

SEÇİM SÜRECİ


Sarıkaya seçim sürecini ise şöyle anlattı;

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nün 10. maddeleri gereği “siyasi parti grupları TBMM Başkanlığı için aday gösteremiyor…”

Başkanlığın boşalması halinde 5 gün içinde adaylar başvurularını yapar ve ardından seçime geçilir.

Buna göre gizli yapılan ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada üye sayısının yarıdan bir fazlası, dördüncüsünde ise son oylamaya kalan iki adaydan en fazla alan Başkan seçilir.

Dolayısıyla en geç 23 Şubat günü TBMM yeni Başkanı'nı seçmiş olur.