ABD, Venezuela'da Muhalefet Lider Guaido'yu 'Geçici Devlet Başkanı' Olarak Tanıdı

Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini “Devlet Başkanı” ilan etmesinin ardından, Guaido’yu tanıyan ilk ülke ABD oldu. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı.

ABD, Venezuela'da Muhalefet Lider Guaido'yu 'Geçici Devlet Başkanı' Olarak Tanıdı
ABD, Venezuela'da Muhalefet Lider Guaido'yu 'Geçici Devlet Başkanı' Olarak Tanıdı
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro muhalifleri Venezuela’da sokaklara döküldü. Devam eden protesto gösterileri sırasında Maduro’yu “gayrı meşru” ilan eden Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido, kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak ilan etti. Açıklamanın ardından Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Bugün Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido’yu Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak resmen tanıyoruz, Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru hükümet kolu olan Ulusal Meclisi tanıyoruz. Nicolas Maduro’ya gayri meşru davrandığı ve bu nedenle devlet başkanlığı görevinden düştüğünü kabul ediyoruz. Venezuela halkı, Maduro ve rejimine karşı cesaretlerini dile getirdi. Yasaların özgürlüğünü ve geçerliliğini istedi” denildi.

Anayasa’nın 233’üncü maddesini kullandı
Muhalif protestocuların önünde kurulan bir platformda gayri resmi yemin eden Guaido, “Bugün, 23 Ocak 2019. Ulusal Meclis Başkanı olarak, Anayasa’nın 233’üncü maddesinin bana verdiği yetki ve Yüce Tanrımın izniyle ülkemin icra yetkilerini resmen devlet başkanı olarak üstlendiğime yemin ederim” ifadelerini kullandı.

Maduro'dan Trump'a karşı hamle!
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanıdığını açıklamasının ardından Maduro'dan karşı hamle geldi.

Erdoğan'dan Maduro'ya telefon
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela'da yaşanan olaylarla ilgili Devlet Başkanı Maduro'yu telefonla aradı ve desteklerini iletti. Öte yandan Maduro; halka yaptığı konuşmada, 'Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.' açıklamasında bulundu.

AB TRUMP'UN YANINDA YER ALDI
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine destek verdi.

Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Tusk, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip." ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN MADURO'YA DESTEK
Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ABD’nin Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanımasını değerlendirdi.

Maduro’nun, yasal bir şekilde Venezuela devlet başkanı olarak seçildiğini vurgulayan Klimov, “Rusya da Maduro'yu Venezuela'nın yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak.” dedi.
Kaynak: İHA