Çavuşoğlu: Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'un Türkiye paylaşımına ilişkin, "Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz" dedi.

Çavuşoğlu: Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz
Çavuşoğlu: Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları; Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz. Güvenli bölge teklifi Sayın Cumhurbaşkanınındır. Kararlılığımızı görünce güvenli bölge teklifini ortaya attılar.

Kürt kardeşlerimizin en büyük dostu Türkiye'dir. Kürtlerle teröristeri bir tutarak bir yere varamayız. Bunu ABD'li ve Avrupalı muhattaplarımıza anlatıyoruz.

Trump çekilme kararını açıkladıktan sonra üzerinde baskı var. O tweet'i de iç politika için attı. Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz. Türkiye hiçbir tehdide papuç bırakmaz. Bir taraftan ekonomik zorluklar, diğer taraftan terör tehdidi gösterildiği zaman bu millet der ki ben aç kalırım susuz kalırım terörle mücadele ederim.

Trump'ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Twitter üzerinden böyle bir iletişimi de doğru bulmuyoruz. Gerekli saygıyı ABD ve herkes göstermeli.

İdlib bir terör yuvası olduysa bunun sorumlusu rejim ve onun destekçisi ülkelerdir. Daraa'dan otobüslerle teröristleri getirip İdlib'e bıraktılar. Amaçları da belliydi bu teröristleri bahane ederek İdlib'e saldırmaktı bunu da gerçekleştirdiler.

İdlib muhturası zor da olsa başarılı bir şekilde yapılıyor. HTŞ'nin yada El-Nusra'nın İdlib'de yüzlerce noktayı ele geçirdiği söylemi doğru değildir. Zaten büyük bir kısmı silahtan alındırılmıştır. Bunlar terör örgütü, terör örgütlerinin amacı bellidir. Bunlarla ne yapacağımızı özellikle yabancı terörist savaşçıların durumunu da görüşmemiz gerekiyor.

ABD'YLE GÖRÜŞMELER

ABD Başkanı ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmesi neden olmasın. Böyle iyi bir diyaloğumuz var neden Twitter üzeriden bir açıklama yapıldı onu da açıkladım. Patriot'la ilgili görüşmeler devam ediyor, FBI'ın ABD'de yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında bir heyet Ankara'ya gelmişti.

Bu çalışma grupları esasen 8 Ocak'ta Washington'da bir araya gelecekti, Bolton'ın ziyareti nedeniyle ertelendi. 5 Şubat'a davet geldi, arkadaşlarımız da gidiyor. Bugüne kadar DAEŞ'le en etkili mücadele eden ülke Türkiye'dir. Bir terör örgütüne karşı Türkiye çarpışırken iyi diğerine karşı kötü. Bu kadar çok seviyorsanız alın bunları da ülkelerinize götürün.

Jean Asselborn'un açıklamalarından satır başları;

Buradaki koalisyonun DAEŞ'e karşı bir koaliyon olduğunun altını çizmek isterim. Kanımca zaten çok sayıda askeri operasyon düzenlendi. Türkiye güçlü bir ülke olarak Suriye'nin üzerinde çok fazla etkisi olan bir ülke. Henüz diplomatik bir çözüm bulunmuş değil. Suriye'de düzen yeniden kurulduktan sonra isteyenleri ülkesine gönderebiliriz.