Güney Sudanlı Bakan'dan EİB'e Ziyaret

Güney Sudan Canlı Hayvan ve Balıkçılık Bakanı James Janka Duku, beraberindeki heyetle Ege İhracatçı Birliklerini ziyaret etti.

Güney Sudan Canlı Hayvan ve Balıkçılık Bakanı James Janka Duku'nun, beraberindeki heyetle Ege İhracatçı Birliklerini (EİB) ziyaret ettiği bildirildi.

EİB'den yapılan açıklamaya göre, 87. İzmir Enternasyonal Fuarı dolayısıyla kentte bulunan Güney Sudan Canlı Hayvan ve Balıkçılık Bakanı Duku, birliği ziyaret ederek, burada Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ile görüştü.

Görüşmede Güney Sudan ile sektörel iş birliği seçenekleri ele alındı.

Kızıltan, ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede, Güney Sudan'a Türkiye'den ihracatın başlaması için önemli ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Balıkçılığın Güney Sudan ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Kızıltan, şunları kaydetti:

"Balıkçılıkta potansiyellerin çok az bir kısmını kullanabiliyorlar. Tatlı su balıklarının yetiştiriciliğinde ve işleme tesisi kurulumunda iş birliği zemini arıyoruz. Güney Sudan'da kurulacak tesislerle Güney Sudan'dan diğer Afrika ülkelerine ve dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapabiliriz."

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Girit de Güney Sudan'da petrol karşılığı yatırım yapılabileceğini dile getirerek, şu iş birliği imkanlarına dikkat çekti.

"Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü know-how (bilgi) transferi yapabilir. Balıkçılık ve kanatlı sektöründeki tecrübelerimizi paylaşıp ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu petrolü Güney Sudan'dan ithal edebiliriz. Tropik meyveler ithal edilebilir, Türkiye'den de gerek yumurtalık, gerekse etlik civciv ve yavru balık ihraç edilebilir."

Konuk Bakan Duku da ülkesinin ekonomik imkanları hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Hayvancılık sektörü, yurt içi talepleri karşılama yanında ihracat için potansiyele sahip. Balıkçılık, önemli bir sosyo ekonomik faaliyet ve nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinin geçim kaynağı. Yıllık bazda 150 bin ila 300 bin ton balık arasında sürdürülebilir hasat potansiyeli var ancak şu anda bunun üçte birlik kısmı değerlendiriliyor. Türk ihracatçılarla kurulacak ortaklıklarla potansiyelimizi ortaya çıkarmak istiyoruz. Özellikle et işleme tesisleri, modern kesimhaneler, kümesler, enerji-elektrik temini, soğuk hava depoları konularında yatırım bekliyoruz."
Kaynak: AA