Kıbrıs Şehidi Er Allahverdi Kılıç Anıldı

KKTC’de Gazimağusa’ya bağlı sınır köyü Güvercinlik’te Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) bünyesinde vatani görevini yaparken, 22 yıl önce nöbet esnasında Rum askerlerinin silahlı saldırısında şehit olan Er Allahverdi Kılıç, düzenlenen törenle anıldı.

Kıbrıs Şehidi Er Allahverdi Kılıç Anıldı
Şehit Piyade Er Allahverdi Kılıç’ın, 22 yıl önce şehit olduğu nöbet kulübesi önünde düzenlenen tören Güvercinlik’te Allahverdi Kılıç’ın şehit edildiği nöbet kulübesinin önünde düzenlenen tören, protokol sırasına göre, anıta çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Asker arkadaşı da törene katıldı

Törende, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Gazimağusa Bölge Başkanı ve aynı zamanda Allahvedi Kılıç şehit olurken yanında bulunan gazi Burhan Cihangir, 4’üncü Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Orhan Çakaloğlu ve Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre konuştu.

“Şehitleri olmayan milletler bağımsız olamaz”

Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre, şehitleri olmayan milletlerin bağımsız olamayacağını ve özgürlük içinde yaşayamayacağını belirtti.

Töre, Kıbrıs Türk halkının 1571’den beri Ada’da şehitler verdiğini kaydederek, toprağa can verenlerden birinin de Allahverdi Kılıç olduğunu kaydetti.

“Vatanı kimsenin tekrardan toprak parçası haline getiremeyeceğini, ay yıldızlı bayrakları dalgalandığı gönderden kimsenin indiremeyeceğini” kaydeden Töre, “Guterres çerçevesi”, “KKTC’nin sonlanması”, “Türk askerinin Ada’dan çekilmesi” ve “Garantilerin sulandırılması” gibi ayak oyunları oynandığını söyledi.



“Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyetini gasp etti”

Töre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rumlar tarafından gasp edildiğini, gasp edilen cumhuriyetin AB’ye kabul edildiğini ve Kıbrıs Türk halkının eşit varlığının yıllardır kabul edilmediğini kaydetti.

Töre, Türk askerinin 20 Temmuz 1974’te adaya gelerek Kıbrıs Türk halkının özlemini giderdiğini, 96 yıllık beklentisini yerine getirdiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının yeniden 1878’i yaşamak istemediğini vurguladı.

“Mücadeleyi asla unutmayacağız”

4’üncü Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Orhan Çakaloğlu ise, millete ve cumhuriyete doğruluk ve muhabbetle hizmet için yemin ettiklerini, son nefese kadar ettikleri askerlik yeminine bağlı kalacaklarını kaydetti.

Yüzbaşı Çakaloğlu, vatan topraklarının anavatan Türkiye ile birlikte azimli ve kararlı mücadelenin eseri olduğunu belirterek, şehitler verilerek kurulan cumhuriyeti korumak ve kollamanın en başta gelen görev olduğunu ifade etti.

Orhan Çakalaoğlu, yıllarca verilen özgürlük mücadelesini, canlarını feda edenleri, yurdundan edilenleri ve diri diri toprağa gömülenleri asla unutmayacaklarını ifade etti.

Çakalaoğlu, yıllardır sürüp giden ve Türk varlığını hiçe sayan Rum propagandası karşısında güçsüzlük göstermeyeceklerini, gerekirse nice Allahverdiler’i şehit vererek, dimdik ayakta durmaya ve Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Orhan Çakalaoğlu, Kıbrıs’ta en son Türk askeri kalıncaya kadar vatan topraklarının korunacağını sözlerine ekledi.

“Çözüm iki toplumu olmalıdır”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Gazimağusa Bölge Başkanı Burhan Cihangir ise, hür olmayı ve bağımsızlığı yaşayan Türk milletinin esaret altında yaşamayı asla kabul etmediğini belirterek, şehitler verilerek kurulan cumhuriyeti korumanın herkesin en başta gelen görevi olduğunu söyledi.

Cihangir, Kıbrıs’ta Türk varlığını hiçe sayanlara boyun eğmeyeceklerini ve Kıbrıs’ta varılacak olan çözümün iki toplumlu olması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının “sıfır asker, sıfır garantide” ısrar eden Rum tarafının niyetinin Ada’yı Yunanistan’a bağlamak olduğunu çok iyi bildiğini ifade eden Cihangir, “Şehitlerimizin emanetini yarınlara taşımak boynumuzun borcudur” dedi.

Nasıl olmuştu?

14 Ağustos 1996 tarihinde sınırı geçerek Türk bayrağını indirmeye çalışan Solomos Solomou Türk askeri tarafından vurulmuştu. Kısa süre sonra 8 Eylül 1996 gecesi nöbetteyken Rum askerlerinin ateş açması sonucu er Allahverdi Kılıç hayatını kaybetmişti. Piyade er Allahverdi Kılıç, her yıl aynı tarihte Güvenlik Kuvvetleri komutanlığı ve adada görevli Türk askeri birliklerinin katılımlarıyla nöbet tuttuğu, vurulduğu kulübede anma töreni düzenlenmektedir.
Kaynak: İHA